Datorer och däck dumpades i naturreservat i Ljusdal

1:21 min

Någon har dumpat miljöfarligt avfall i Mellanljusnans naturreservat i Ljusdals kommun. När naturvårdsenheten efter ett tips besökte reservatet hittade man en plats där någon dumpat enorma mängder avfall.

Motorsågar, däck, datorer och flaskor med motorolja är några av de saker som naturbevakaren Anders Berglund stötte på när han dokumenterade skräpet som breder ut sig i Mellanljusnans naturreservat.

– Man blir ju ledsen och besviken över att folk kan bete sig så här, säger Anders Berglund.

Av det ni hittat vad är värst?

– Det finns oljedunkar, exempelvis. Man är rädd att det rinner ut saker, föroreningar i backen.

Det har kommit in flera tips om skräphögar i skogen i norra Hälsingland, och Anders Berglund ser det som ett onödigt fenomen som absolut inte behöver finnas.

– Vi har det väldigt bra ordnat med återvinningen och sophanteringen i kommunen, men så åker folk ändå ut och slänger avfall på det här viset, ja det är tråkigt.

Nedskräpningen i naturreservatet har nu polisanmälts av länsstyrelsen. En del av avfallet är miljöfarligt och nu blir det länsstyrelsen som får städa upp. Under onsdagen kom ett tips om ytterligare en dumpningsplats några hundra meter ifrån den på bilden. Den kommer också att polisanmälas.

– Vi kommer ju få ta reda på allt det här, och det är ju åtskilliga släpvagnar som ligger här kan jag säga, säger Anders Berglund.