Konferens för hållbar konsumtion

1:14 min

Under dagen drog en tvådagars konferens igång i Umeå. Konferensen behandlar hållbarhet ur ett konsumtionsperspektiv.

Katarina Radloff är miljöstrateg på Umeå kommun och engagerad i Green Umeå.

– Vi är här idag för vi vill uppmärksamma frågan om konsumtion och lära oss hur vi kan konsumera hållbart. Kanske tänka: Hur reser vi till jobbet? Hur konsumerar vi våra livsmedel? Kanske måste vi tänka om.

Anna Gemsell är projektledare för konferensen och berättar om varför fokus ligger på just konsumtion.

– Vi ser att det är på konsumtionen som minst fokus ligger på i våran klimatpåverkan, säger hon.

Under dagarna kommer hållbar konsumtion behandlas från olika ingångar och utifrån olika projekt och ett av dem är Sharing Cities, ett projekt för att göra människor medvetna och lära dem hur delningsekonomi kan minska konsumtionen. Johan Sandström arbetar som energi och klimatstrateg på Umeå kommun.

– Redan idag så har vi ju tjänster i Umeå, det finns ju bilpool som man kan nyttja där man kan dela bil, fritidsbanken på Ålidhem där man kan låna fritidsutrustning och idrottsprylar om man inte har tillgång till det, så man kan delta på idrottsaktiviteter. Det finns initiativ, säger han.

Även om mycket engagemang finns så menar Johan Sandström att tänket kring hållbarheten måste bli mer övergripande.

– Framförallt vill man få det i större skala, mycket är ju nu att vi testar olika saker för att se vad som faktiskt ger resultat, vad folk vill dela och det är vad projektet vill se mer på, se lite mer kritiskt på delningsekonomi och vad vi behöver göra för att faktiskt få lite fart på det, säger Johan Sandström.