En av tre it-leverantörer kan försvinna i kampen mot jättarna

1:13 min

En tredjedel av de svenska it-leverantörerna kan försvinna inom bara några år när allt mer it-verksamhet läggs hos internationella jättar som Amazon, Google och Microsoft.

En tredjedel av de lokala svenska it-leverantörerna riskeras att slås ut inom två år på grund av att allt internationella molntjänster tar över allt mer. Det spår analysföretaget Radar. 

Molnet innebär alltså att det som tidigare var klassisk it-verksamhet med till exempel personal som skötte program och datorer och ett serverrum i källaren nu kan nu köpas in som en tjänst via nätet. Och man betalar bara för det man faktiskt utnyttjar. 

På den marknaden dominerar några av världens största it-företag och de har nu börjat flytta till Sverige. Amazon ska ha tre datahallar klara under nästa år och Google köpte nyligen mark i Dalarna som troligen ska användas för samma sak. 

I dag står den här typen av molntjänster för 2,9 procent av de totala it-inköpen i Sverige. Men inom bara två år tror Radar att siffran har ökat till omkring 30 procent för att sedan växa till hälften av it-investeringarna. 

– Vi tror på en nästan tusenprocentig volymförändring på marknaden och det kommer slå ut rätt många av de svenska leverantörerna om de inte klarar av att hänga med i den här utvecklingen, säger Radars vd Hans Werner. 

Förlorarna blir de leverantörer som inte kan ställa om och erbjuda något unikt som inte de internationella jättarna har. Enligt undersökningen är i dag omkring en tredjedel av de lokala och regionala svenska it-leverantörerna just i den riskzonen. 

Omställningen kommer även ske inne på företag och andra verksamheter, säger Hans Werner. 

– Servrarna kommer förhoppningsvis försvinna och vi kommer jobba mycket mer med affärs- och verksamhetsutveckling.