Unga kriminellas lättkränkthet ökar risken för skjutningar

1:47 min

Steget från kränkning till mord har blivit mycket kortare. En lätt kränkning räcker i dag för att någon ska skjutas ihjäl och det här ökar risken för fler dödsskjutningar i Stockholm, enligt polisen.

Den bilden bekräftas av flera tidigare kriminella. En av dem är 29-årige Samuel från södra Stockholms län. Han satt i fängelse i sex år och när han kom ut insåg han att attityden hade förändrats helt inom den kriminella miljön.

– Hela den här grejen är att du får aldrig backa, förstår du för då är du i princip slut som artist. Förr kunde du göra upp, man gjorde upp sen var det klart. Men här i dag, den vägen har suddats ut lite, säger Samuel.

Samuel säger att det till slut blir till en ond spiral. Ju lättare det är för andra att döda, desto räddare blir man och skaffar vapen för att försvara sig med. I vissa kretsar betraktas mord som bästa försvar, säger han.

Allt handlar om rädsla.

– Att säga att man inte är rädd, det är en lögn. De sover väldigt dåligt på nätterna, man har svårt att sova på kudden, säger Samuel.

Även polisen säger att yngre kriminella har en ny attityd. De känner sig lättkränkta och lever i en machokultur som blivit allt hårdare.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som jobbat mot gängen i mer än tjugo år, säger att den här kombinationen av lättkränkthet och machokultur ökar risken för fler skjutningar i Stockholm.

– Det finns ett antal exempel när man exempelvis upplever att en flickvän har blivit kränkt. Det kan handla om en dask i rumpan, eller ett annat ofredande, som slutar i en skjutning, säger Gunnar Appelgren hos polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Attityden har förändrats på mer än ett sätt, lägger han till. Nuförtiden siktar de här unga männen inte på en lång karriär inom kriminaliteten – de räknar med att vara döda innan de har fyllt 25 – och då kan man leva farligt för det gör ändå ingen skillnad.

Den attityden, tillsammans med lättkränktheten, ställer till det för många unga män menar Samuel som själv satt inne i sex år för ett grovt brott.

– Alltså, kränkningar, det finns sådana personer i det här landet när en blick kan leda till en annans begravning.

– Då ser man de här brotten, de här morden, det här att man inte bryr sig, säger Samuel, som egentligen heter något annat.

– Många av de här i förorten saknar tro, alltså tro på sig själv eller nånting som kan föra dem framåt. Och har du ingen tro på nånting – jag har själv upplevt såna perioder – då blir man väldigt farlig.