Sexualbrottsoffer minst benägna att anmäla

1:21 min

Allt fler unga kvinnor i Sverige utsätts för sexualbrott. Samtidigt är det just dessa brottsoffer som är minst benägna att anmäla, det visar Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning.

Lisa i Örebro valde att inte anmäla sin flickvän, trots att övergreppen pågått i över två års tid.

– Jag packade ihop alla mina grejer och drog, men jag tänkte inte på att anmäla över huvud taget. Jag ville ju bara bort från personen, jag har fortfarande mardrömmar. Jag har inget förtroende för polisen när det gäller sexuella trakasserier och våldtäkter, säger hon.

Lisa är långt ifrån ensam om att inte polisanmäla sexualbrott. Endast en av tio unga kvinnor som har utsatts går till polisen, samtidigt som allt fler säger att de har utsatts för den typen av brott. 

Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning bygger på intervjuer med 12 000 personer. Siffrorna från 2016 visar en ökning jämfört med året innan, av andelen unga kvinnor som utsatts för minst ett sexuellt övergrepp. Åsa Stridh på Brå säger att det är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2015.

– Andelen unga kvinnor i åldern 16 till 24 år som utsatts för sexualbrott har ökat från 9 procent till 14 procent, säger Åsa Stridh.

När myndigheten samkörde sina siffror med antalet polisanmälningar såg de att endast 11 procent av de som uppgett att de utsatts för sexualbrott hade gått till polisen, och den låga anmälningsbenägenheten är densamma sedan flera år, enligt Åsa Stridh.

– Sexualbrott är den typen av brott som anmäls i minst utsträckning. Vi vet ju att sexualbrott är svåra att prata om. Generellt sett när man tittar på varför folk inte anmäler hör man också att man tänker att polisen inte kan göra något, säger hon.

För Lisas del är det inte aktuellt att i efterhand anmäla kvinnan som utsatte henne. Hon säger att just risken att inte bli tagen på allvar känns påtaglig för henne och många andra.

– Jag har många vänner runtomkring mig som blivit våldtagna – tjejer och killar och transpersoner – och ingen tar sig själv på allvar, för de tror inte att någon annan gör det heller.