Skåne

Hon skrev bok om att komma tillbaka till jobb

4:40 min

Att ta sig tillbaka till ett nytt jobb när man blir uppsagd kan bli en utmaning, särskilt om tiden går. En som vet är Waileth Persson som blev uppsagd första gången när hon var 23 år. Nu har hon skrivit en bok om sina erfarenheter.

Waileth Persson hade jobbat några år på ett detaljhandelsföretag men hade tröttnat och ville göra något annat. Hon började plugga inköp, försäljning och reklam på en eftergymnasial utbildning när hon blev uppsagd.

– Jag tänkte ju att jag hade bytt bana och att det skulle fixa sig men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, säger Waileth Persson, f d arbetslös, nu egen företagare.

Hon sökte runt efter andra jobb och försökte ta reda på vad hon ville göra men åren gick och förutsättningarna förändrades.

– De började slimma organisationerna och det blev svårt att få jobb.

Plötsligt räckte inte en eftergymnasial utbildning till så hon började plugga på högskola och universitet.

– Just då var det inne att sätta ihop sitt eget paket med enstaka kurser. Jag valde pedagogik och genus som var lite i ropet då.

Sedan fick du jobb?

– Nej, det blev ju inte så.

Hon hade svårt att se hur hon skulle kunna förankra utbildningen i arbetslivet och det blev tydligt att hon kanske borde gjort ett annat val.

– Hade jag läst till studie- och yrkesvägledare, kurator, socionom, sjuksköterska eller något med liknande stomme som arbetslivet känner igen hade jag fått jobb direkt, säger Waileth Persson.

Det slutade med att hon skapade sitt eget arbete genom att starta eget företag.

– Man fick starta egetbidrag och då gjorde jag det, för att slippa bli ALU-nisse.

Nu jobbar hon i sitt eget företag som hjälper arbetslösa.

Att tänka på inför jobbsök

  • Titta på vad arbetsmarknaden söker efter
  • Skaffa en traditionell utbildning
  • Res och skaffa nya intryck
  • Lär dig språk
  • Gör något som inte alla gör