Mörbylånga

Rederiet om Dessis framtid: Hoppas verkligen vi kan fortsätta

1:13 min

Cykelfärjan Dessi klarar sig inte utan ekonomiskt stöd från kommunerna. Det menar rederiet som kör cykelfärjan. Men både rederiet och Mörbylånga kommun hoppas på en fortsättning för trafiken.

Färjan Dessi som trafikerar Kalmar – Färjestaden går en oviss framtid till mötes. I somras blev antalet passagerare 7000 färre och framtiden för färjan efter den nuvarande avtalsperioden är osäker.

Sedan 2011 har Dessi kört med stöd av Trafikverket och de två kommunerna Kalmar och Mörbylånga. Men efter säsongen 2018 är det meningen att den ska vara självförsörjande.

På onsdagen träffades rederiet Ressel, Mörbylånga och Kalmar kommun, Trafikverket och Färjestadens företagsgrupp för att diskutera färjans framtid. Enligt Ulla Ressel, som är vd på Ressel Rederi, var alla närvarande överrens om vad som orsakade det minskade antalet passagerare.

– Det var både blåsigt och regnigt. Det var en dålig sommar och det var vi nog alla överrens om, att vädret hade en stor påverkan på det här.

Hur ser du på möjligheten att driva vidare färjetrafiken framöver?

– Det hoppas jag verkligen att vi kan göra.

– De kommande åren har vi omfattande broreparationer på både hög- och lågdel på Ölandsbron, så det kommer ju påverka Ölandsborna och Kalmarborna som ska ta sig över.

Mörbylånga kommun vill ha fortsättning

Även Mörbylånga kommun är beredda att stödja en fortsättning för färjetrafiken, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

– Vi ser ju att vi får effekt på hamnen i Färjestaden och företagarna där får fler besökare. Och badplatsen likaså. Så den vill vi helst ska fortsätta köra.