EU-motståndare: Bara gammal skåpmat under toppmötet

2:10 min

EU motståndarna samlar till egna möten för att visa sitt missnöje med EU-toppmötet i Göteborg.

– Av de här parollerna, jag skulle vilja säga flosklerna, de står att läsa i många andra av EU:s dokument, så det här är bara gammal skåpmat, säger Per Hernmar vice ordförande för Folkrörelsen nej till EU.

Per Hernmar vice ordförande för Folkrörelsen nej till EU är kritisk till det dokument som ska antas på toppmötet i Göteborg.

EU:s sociala pelare handlar om att medlemsländerna på ett tydligare sätt ska enas och slå fast medborgarnas rättigheter i olika sociala frågor, fast utan lagstiftning.

Det sociala toppmötet är ett sätt från kommissionens sida att ge EU ett mänskligare ansikte. Men Per Hernmar pekar på motståndet bland människor mot att EU ska få mer att säga till om.

– Du kan gå in på politik område efter politik område så får man samma svar, nej vi vill inte ha de så, säger Per Hernmar, vice ordförande för Folkrörelsen nej till EU.

I Göteborg har Nätverket alternativt EU-toppmöte bildats av kritiker och motståndare och man arrangerar både torgmöten, diskussioner och en manifestation i stan för att visa sitt missnöje.

Högt räknat kanske man samlas uppemot 2 000 personer på fredagens manifestation. Långt ifrån de omkring 50 000 personer som deltog i olika arrangemang i samband med EU toppmötet i Göteborg 2001.

Ett möte som många minns med skräck på grund av de kravaller som bröt ut.

Den här gången ser det annorlunda ut säger Fredrik Dahlgren ansvarig för dialogpolisen i Region Väst.

– Den hotbilden har vi inte den här gången, det har inte varit det intresset, man har inte dragit igång något för en större demonstration säger Fredrik Dahlgren, dialogpolis i Region Väst.