Skönhet är inte lika med lycka

3:34 min

Om bara näsan var lite mindre, brösten lite större eller axlarna lite mindre håriga, då skulle lyckan infinna sig och allt skulle bli perfekt i livet. Jakten på lycka genom ett perfekt yttre är inte alltid realistisk.

Martin Persson är universitetslektor vid Högskolan i Kristianstad och har forskat på utseendeproblematik.

– Många människor tror att vara lycklig är lika med att vara vacker. All forskning visar att det inte är sant, utan att det är personliga egenskaper som avgör om vi är lyckliga eller inte. 

Samtidigt måste det väl finnas något som stämmer i det då vi hela tiden strävar mot det som anses vara vackert? 

– Varför vi strävar mot det som vårt samhälle anser vara vackert är inte riktigt realistiskt. Det är media och sociala medier som visar människor med perfekta kroppar och glada ansikten som gör att vi får intrycket att om jag är vacker är jag lycklig, men så är det inte. Om du som ett exempel tänker på dina vänner och frågar dig varför dom är dina vänner. Dom flesta kommer svara att det är för att du är en god kamrat, rolig och trevlig att umgås med. Det är väldigt få till och med inga som skulle säga att dom är med dig för att du är vacker. 

Vad är det som är viktigt för att bli lycklig då?

– Att ha realistiska förväntningar på vad det är man vill uppnå. Sin egen självkänsla och hur man är som person.

Många som gör en skönhetsoperation tror att livet kommer bli bättre efteråt, ett bättre jobb och en ny partner bara för att dom ser vackrare ut.

– Det är orealistiska förväntningar och dom som har det riskerar må sämre efteråt och kan komma att lida av psykiska problem eller i andra fall gå vidare och göra fler operationer och hamnar tillslut i en ond cirkel. 

Vi vet genom forskning att vissa ungdomar stannar hemma från skolan en dag då dom inte känner sig tillräckligt vackra.

– Att fokusera på bara sitt yttre skapar den egna självbilden. Personer med en varierad självbil tänker på det yttre men vet också att dom är trevliga att umgås med, bra på att spela fotboll till exempel.