Anna är blind – nekades åka färdtjänst med ledarhund

2:07 min

Anna Bergholtz, som är blind, nekades att åka färdtjänst från Arlanda för att hon hade med sig sin ledarhund. Hon har nu anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Det var när Anna Bergholtz skulle åka färdtjänst från Arlanda för drygt en månad sedan som ingen förare ville ta med henne. De förklaringar hon fick var att hon hade sin ledarhund med sig.

– När jag skulle ta en bil fick jag inte någon bil för att jag hade med min ledarhund. Ingen ville köra mig med min ledarhund, berättar Anna Bergholtz och fortsätter: 

– Taxivärden försökte också hjälpa till och sprang runt till bilarna, och sa till slut att "jag kan ju inte tvinga dem, och hade du inte haft hund så hade det varit enklare".

Vad tänkte du då?

– Jag blev ju ganska uppgiven så klart. Det här är ett problem som jag känner till sedan tidigare, att det är väldigt få färdtjänstbilar som kör ledarhund. Men jag blev ju arg sedan också såklart. Hur skulle jag ta mig hem då?

Till slut fick Anna Bergholtz ta en vanlig taxi hem som inte kör färdtjänst.

– Första bästa bil sade ja till att köra mig.

Så då gick det bra att ta med hunden?

– Ja. Inga problem alls.

Nu har Anna Bergholtz anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Jag tycker inte det är klokt att man inte får åka färdtjänst. Särskilt när det är så uppenbart att jag inte får åka färdtjänst på grund av att jag har ledarhunden, som är ett jätteviktigt hjälpmedel för mig, säger hon.

– Man skulle ju inte säga nej till någon som kommer med sin rullstol. Det är ju faktiskt samma sak, att min ledarhund är lika viktig för mig som en rullstol kan vara.

Det är landstingets trafikförvaltning som ansvarar för färdtjänsten i Stockholms län. Förvaltningens presskommunikatör Claes Keisu säger att det som drabbat Anna Bergholtz nu ska utredas.

– Man blir bedrövad när man läser hennes anmälan till DO. Utifrån den beskrivningen som hon ger där har det begåtts ett antal fel i den här beställningen.

Vad ska ni göra åt det?

– Vi ska granska det här ärendet och ta upp det med de entreprenörer som kör färdtjänsten för landstinget, säger Claes Keisu.