Judar och muslimer i dialog i Malmö

1:33 min

Ett ovanligt seminarium hålls i Malmö ikväll. Den nybildade föreningen Amanah vill främja dialogen mellan judar och muslimer.

– Vi har varit tillsammans i olika sammanhang, oftast med inblandning av andra, tredje och fjärde parter. Nu kände vi att det är dags att göra någonting själva, säger imamen Salahuddin Barakat.  

Tillsammans med den judiska församlingens ortodoxe rabbin Moshe David HaCohen har Salahuddin Barakat bland annat besökt skolelever i Malmö. Det är en del i deras gemensamma arbete för att öka förtroendet mellan judar och muslimer i Malmö, och i Sverige. 

Målet för arbetet i föreningen Amanah, som de leder, är också att överhuvudtaget öka förståelsen för judisk och muslimsk religion, kultur och tradition.   

– Om jag promenerar i Rosengård ska jag inte bara slippa vara rädd för vad som kan hända mig, jag ska känna mig respekterad och uppskattad, säger Moshe-David HaCohen.  

I Malmö kan judar bli öppet trakasserade på gatan. Relationerna mellan judar och muslimer påverkas till exempel av Israel-Palestina-konflikten.

Inställningen från imamen och rabbinen i den frågan är att man får tycka olika om den, målet är inte att lösa konflikten, men man får inte utsätta varandra för vare sig antisemitism eller islamofobi.

– Imamen har talat starkt emot antisemitism och jag talar starkt mot den allmänna rädslan för muslimer. Vi arbetar båda mot det, säger Moshe-David HaCohen.  

Ikväll håller de ett seminarium där temat är en berättelse som är gemensam för båda religionerna, den om hur Abraham offrade sin son, Yitzhak för judarna och Ismail för muslimerna. 

– Det allra viktigaste för våra medlemmar, församlingsmedlemmar och medlemmar av våra samfund är att de ska känna sig trygga i Malmö. Känna att det finns en styrka i att vara i nära samarbete och att vara goda grannar med varandra, säger Salahuddin Barakat.