Skummet i Hamre

Räddningstjänsten bär ansvaret för föroreningarna i Hamre

0:53 min

Efter snart tre år är flera brunnar i byn Hamre utanför Hudiksvall fortfarande förorenade av släckvatten. Nu har Mark- och miljööverdomstolen slagit fast att det är räddningstjänsten som bär det formella ansvaret. Det rapporterar SVT Gävleborg.

Det var i januari 2015 som en brand härjade i den lilla byn Hamre utanför Hudiksvall. En villa blev totalförstörd i branden och grannhuset hotades också av att brinna ner. 

Men det var först efter släckningsarbetet var klart som de stora problemen visade sig komma.

Släckningsskummet som räddningstjänsten använde innehöll gifter som förorenade dricksvattnet i Hamrebornas brunnar. Rädslan för att dricka vattnet dröjer sig fortfarande kvar. 

Byborna låg länge i strid med Hudiksvalls kommun om vem som bar ansvaret för föroreningarna i samband med släckningen av branden.

Ärendet har överklagats av Hudiksvalls kommun i alla instanser, men nu har Mark- och miljööverdomstolen konstaterat att det är räddningstjänsten som har det formella ansvaret. 

Därmed anses räddningstjänsten vara ansvariga och ska bekosta återställandet av dricksvattnet där det behövs.

– Det är en stor lättnad! Det känns som att det finns en möjlighet att vi kan få hjälp - att de boende i byn äntligen kan få sitt vatten, säger Daniel Åhs, en av de boende i Hamre.

Är det över nu alltihopa?

– Jag hoppas att det är över. Att vi får den hjälp vi förtjänar. Nu finns det ju en som är ansvarig enligt domen.

Hur känns det här?

– Det känns jätteskönt! Det har ju varit väldigt tungt att dra i det här ärendet i tre år.  

Vad händer nu?

– Jag hoppas att kommunen kallar alla boende till ett möte och förklarar vad som händer nu, säger Daniel Åhs, en av de boende i byn Hamre utanför Hudiksvall.