Flera fall av sextrakasserier i riksdagen

Metoo-uppropet fortsätter: Flera kvinnliga politiker vittnar nu om hur de har utsatts för sexuella trakasserier. De senaste tio åren har minst 15 fall polisanmälts eller internutretts inom partierna, rapporterar SVT Nyheter.

I undersökningen som SVT Nyheter har gjort har riksdagspartierna fått svara på hur ofta de tvingats hantera sexuella trakasserier. Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna svarade.

Totalt handlar det om minst 15 fall av interna utredningar eller polisanmälningar och det har skett på arbetsplatsen, jobbfester eller andra partiarrangemang.

Moderaterna var det parti som angav flest fall, fem stycken, medan Miljöpartiet vittnade om en utredning. Socialdemokraterna känner till fall, men vill inte berätta hur många.

Samtidigt berättar elva kvinnliga toppolitiker för SVT om hur de har utsatts av både partikollegor och väljare. En som vittnat är SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh.

– Han höll en hand runt min hals och tog den andra innanför mina byxor och tryckte upp ett finger i mitt underliv, har hon tidigare berättar för SVT.

Bland de andra vittnena finns riksdagsledamoten Tina Acketoft (L) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Helt plötsligt insåg jag att vi satt i ett mörkt hörn och att hans händer var över hela min kropp, säger Regnér till SVT.