Stor konstskatt räddad ur branden vid Stureplan

1:41 min

Vid den stora branden på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm förra tisdagen orsakades omfattande brandskador vars värde det ännu inte går att överblicka. Samtidigt kunde dyrbara tavlor och möbler värda många miljoner räddas ur fastigheten.

– All konst som hittades kommer kunna restaureras helt och det är fantastiskt, säger en av landets främsta experter, konservatorn Anna Catellani, som tillsammans med Brandskyddsföreningens  restvärdesledare arbetade på platsen.

– Det handlar om många oljemålningar, flertalet med modern prägel, original av Peter Dahl bland annat. Dessutom fannas det dyrbara möbler, venetianska lampor och en mycket stor matta som blivit helt indränkt med vatten. Det bara rann, säger Anna Catellani, som var med och räddade konstskatten ur grannfastigheten vid branden på Jakobsbergsgatan.

Än så länge vågar ingen ens gissa hur mycket pengar som gick upp i rök i branden i centrala Stockholm. Själva huset på Jakobsbergsgatan är försäkrad hos bolaget Zürich, som ännu inte ens kunnat inspektera skadorna.

Men företrädare för Zürich som P4 Stockholm pratat med gissar att slutsumman för deras del kommer landa på minst flera hundra miljoner kronor.

Sen tillkommer alla butiker och övrig verksamhet i huset – totalt värd kanske lika mycket i sig. Så att branden blev kostsam råder det inget tvivel om.

Desto mer glädjande att till exempel originalmålningar av Peter Dahl, mattor och dyrbara möbler för miljoner i grannfastigheten kunde räddas i sista stund – ett resultat av att Brandskyddsföreningen och konservatorn samarbetade precis som det var tänkt.

Konservatorn Anna Catellani är mycket nöjd över det lyckade resultatet och säger till P4 Stockholm att det är ett direkt resultat av bra och inarbetade rutiner på själva brandplatsen.

– Hade inte alla inblandade arbetat rätt och i tid precis som de ska i såna lägen hade sannolikt stora värden gått förlorade, säger hon.