1993 musiker i upprop mot sexism

1:21 min

Först kom berättelserna från skådespelarna, sen juristerna och operasångarna.

Nu vittnar nära tvåtusen kvinnor i den svenska musikbranschen om sexism och sexuella trakasserier i DN.

I spåren av metoo-kampanjen har kvinnor från flera olika branscher gått samman och vittnat om sexism, övergrepp och trakasserier. Nu har turen kommit till musikbranschen.

Nu vittnar 1993 kvinnliga musiker i DN om en utbredd sexism och grova övergrepp under parollen #närmusikentystnar. Nedan finns tre av vittnesmålen från artikeln återgivna:

Den gifte spelmannen, cirka 20 år äldre än mig, själv var jag 14 år, som på en förstämma sent på kvällen frågade mig mellan två låtar – ”Får jag slicka din fitta?”

Kvinnorna skriver att de anonyma berättelserna inte handlar om ett fåtal händelser – utan skildrar sådant som pågår varje dag i branschen.  

Ett skivbolag sajnade en barngrupp med 9–12-åringar. När vi hade möte om bandet, jag och fyra män i chefsposition på kontoret, spelade en av dessa män upp en kommande video med barnen, han säger plötsligt ”de har inte hår på fittan ännu, de har ’fina rakade’ fittor…”

De beskriver också de osäkra anställningsförhållandena i musikbranschen, något som bidrar till att göra kvinnor till måltavlor för maktdemonstrationer, enligt artikelförfattarna. 

När man blir våldtagen av en duktig manlig musiker förlorar man många vänner. ”Det var fel, det han gjorde. Men han är en tillgång i musikbranschen så jag vill inte klippa några band. Jag hoppas du kan förstå och respektera det.” Ett exempel på vad vänner sagt till mig i samband med att jag berättat vad som hänt.

Bland författarna till artikeln finns åtskilliga kända namn som Zara Larsson, Sarah Dawn Finer och Lill-Babs.