Stor meteorit kan ha slagit ner i norra Finland

17.40 igår kväll kom larmet om en möjlig flygkrasch i norra Finland. Men ljusskenet som kunde ses ända från Karesuando i söder till Tana i norr var en meteor som kan ha slagit ner i norra Finland.  

- Om den inte brunnit upp i atmosfären är den mycket värdefull, säger Daniel Kastinen doktorand på IRF i Kiruna.

Meteorens kamp mot atmosfären har fångats på flera filmer i norra Finland och visar hur eldbollen lyser upp novembermörkret i tio sekunder vid sjön Inari där mörkret igår förvandlades till dagsljus för ett tag.

Om rymdstenen klarade landningen är osäkert men analyseras av forskare just nu. Ett nätverk i Finland som filmar himlen har fått en perfekt bild och därför kan de nu analysera om det fanns massa kvar efter att den brann i atmosfären och skapade ett ljussken som syntes från Tana i nordnorge till Karesuando i norra Sverige.

- Det som talar för att den har slagit ner är att vi nu vet att den hade en hastighet på 13-15 kilometer i sekunden, säger Daniel Kastinen doktorand vid IRF, Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Visa stenar kan ha en hastighet på 70 kilometer i sekunden och de brinner upp i atmosfären berättar han, som också sett bilden tagen ovanför Inarijärvi. Han gör en bedömning att meteoren som var av sorten bolid och väger flera tiotals kilo.

Jaako Visuri är chef På URSA, Finlands astronomiska sammanslutning. De håller på och analyserar gårdagens skådespel och kan inte heller säga om den verkligen slagit ner.

- De vi vet är att den kan ha slagit ner söder om sjön Inarijärvi.

Finska forskare har gjort beräkningen att meteoren vägt mellan 10 och 100 kilo och att det är väldigt ovanligt och inträffar vart femtonde år. Han säger att det kan ta veckor att analysera data de fått in. Han tror också det är möjligt att hitta nedslagsplatsen med den data de har.

Daniel Kastinen tror sig veta vilken typ av meteor som det handlar om:

- Bolider kan nå marken. De har generellt långsammare hastigheter och brukar brytas upp i små delar vid inträdet till atmosfären då också eldklot kan ses nerifrån marken.

Ögonvittnen i Inari talar om att marken skakade och att en smäll hördes. Det är inget ovanligt menar Daniel Kastinen.

- Meteoren behöver inte vara så stor. När de färdas så snabbt så är några kilo tillräckligt. Det är ljudvågen som orsakar smällen. Det är som om ett jasplan skulle bryta ljudbarrären rakt ovanför dig.

Jaako Visuri bekräftar att smällen som folk hört är ljudbangen, inte om den träffat jordytan, för det låter inte lika högt.

Varje dag regnar det ner 40 ton sten på vår planet berättar Daniel Kastinen på IRF. Generellt är de så små stenar och märks inte då de brinner upp i atmosfären.

Meteoriten som träffade Ryssland var däremot en superbolid av extremt stora måttet 400 kiloton och det här är en bebis i jämförelse men kan vara ack så värdefull.

- Sådana här stenar är det äldsta som vi har i solsystemet och berättar hur det bildades och ger värdefull kunskap för forskare, berättar Daniel Kastinen.

Meteoriten som slog ner i Ryssland har sålts för flera miljoner kronor

Men även rymdstenar hittade i Tornedalen har gett klirr i kassan för ägaren. Nu i oktober köptes en meteorit på 26,5 kilo för 153 968 kronor av en budgivare. Den meteoriten slog ner i Pajalatrakten i början av 1900-talet.

- Om den här meteoren nådde fram till jordytan finns nu goda chanser att hitta den värdefulla stenen då det är snö på marken, säger Kastinen.

Hittills har alla meteoriter i Finland kommit regeringen och forskare till del. Finland har en grupp volontärer som kallar sig för Fireball network som försöker analysera data och hitta nedslagsplatsen. Jaako Visuri vill inte spekulera i vad en sådan här sten för den som hittar den och han säger det är oklart om vem som äger stenen om den hittas men att varje meteorit hittills har kommit forskare till del.

- Inga rättsfall har hittills funnits i Finland om sådana ärenden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio