Minna Larsson talade i EU-parlamentet

3:07 min

Samtidigt som EU-toppmötet pågår i Göteborg fick samhällselever på Peder Skrivares skola i Varberg chansen att resa till Strasbourg och inta parlamentet medan politikerna är borta.

En av eleverna är Minna Larsson som tillsammans med andra elever från EU:s medlemsländer fick uppleva en dag som EU-parlamentariker. Hon höll ett tal på engelska om hemstaden Varberg och även om Sveriges statsskick. Minna berättar att hon var väldigt nervös inför uppgiften.

– Jag gjorde inga fel när jag var där men jag var hur nervös som helst, men det är skönt att det gick hyfsat bra.

Minna ville presentera Varberg som stad, till skillnad från andra talare som riktade in sig mer allmänt på hur viktig EU:s gemenskap är.

I parlamentet har de även presenterat ett annat tal och förslag som är mer av politisk karaktär, och som handlar om ungdomssysselsättning. Bland annat att betygssystemen och även cv ska ha en mer internationell karaktär och vara lika för alla länder i EU, och på så sätt bli mer kompatibla med varandra.

– När alla förslag är genomdragna ska man rösta om det och de slutliga förslagen kommer kanske EU-politikerna få ta del av, säger Minna Larsson.