Jönköping

Trendbrott på bostadsmarknaden: Stort utbud på bostadsrätter

2:27 min

Bostadsmarknaden i länet tycks ha svängt från säljarens marknad till köparens. Men mäklare beskriver situationen som sund.

Catharina Pölder som varit mäklare i 20 år har märkt att det kommer färre intresserade på visningarna i Jönköping.

– Vi ser kanske att vi har ett lite mindre antal besökare på våra visningar. Många kanske avvaktar och ser åt vilket håll det kommer blåsa, säger hon.

Men kan man säga att det är ett trendbrott nu då att marknaden skiftat?

– Ja, om du pratar om en månad tillbaka så är det väl ett litet trendbrott. Och det är ju mycket för att det varit så mycket skriverier nu.

Under hösten har det funnits nästan 100 bostadsrätter fler att välja bland för de som ville köpa lägenhet i Jönköping jämfört med för ett år sen, enligt siffror från bostadssajten Hemnet. Det är en ökning på över 60 procent i utbudet - det är alltså många som vill sälja just nu.

Men mäklaren Catharina tror att det till viss del beror på att det varit stora rubriker i tidningarna om en svalare marknad, men säger också att en anledning till det stora utbudet kan bero på att många som köpt och väntar på sina nyproducerade bostadsrätter i de nya stadsdelarna i Jönköping nu behöver sälja sina gamla lägenheter.

För ett bra tag har bostadsmarknaden varit säljarens marknad. Många köpare som har slagits om ett litet utbud och slutpriserna har rusat iväg. Men nu ser det ut att ha vänt till viss del med större utbud och inte lika skenande priser. 

Vi har haft en exceptionellt hajpad marknad och det är väl klart att någon gång måste den trenden vända.

I hela länet har utbudet av bostadsrätter ökat. I Värnamo med 70 procent och i Nässjö 19 procent. För villor i Jönköpings kommun ser det inte riktigt likadant ut, utbudet har ökat, men är inte uppe i samma siffror som för två år sen.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit med -1% samtidigt som villapriserna stått stilla i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men Catharina Pölder tror inte att vi står inför någon krasch.

– Nej, faktiskt inte. Jag skulle beskriva en naturlig marknad som kanske slätar ut sin kurva här nu. Vi har haft en exceptionellt hajpad marknad och det är väl klart att någon gång måste den trenden vända och det är bara sunt, säger hon.