Personliga assistenter sjuka av ofredande

1:45 min

Det har blivit vanligare att personliga assistenter anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande.

Hittills i år har 13 personliga assistenter anmält att de blivit sjuka på jobbet på grund av sexuellt ofredande, det är fler än i någon annan yrkesgrupp.

Medan andra yrkesgrupper har några enstaka anmälningar under de senaste fem åren så har 43 personliga assistenter anmält arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande de senaste fem åren.

Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Onur Esinsel som är regionalt fackligt ombud på fackförbundet Kommunal och arbetar gentemot personliga assistenter berättar om en utsatt arbetssituation.

– Man är otroligt otroligt utlämnad på ens arbetsplats för ens arbetsplats är oftast hemma hos en brukare, man är i otrolig beroendeställning till brukaren, att man kan få sparken så fort man klagar utan att någon egentligen kan ifrågasätta det, vilket jag tror att många utnyttjar, säger Onur Esinsel.

Arbetsmiljöundersökningar från Arbetsmiljöverket har också visat att personliga assistenter är mer utsatta för sexuella trakasserier än många andra yrkesgrupper.

Många är anställda direkt av brukaren eller brukarens familj. De flesta är visstidsanställda med osäkra anställningar och få är med i facket.
Man jobbar ofta ensam, och ofta på natten.

Onur Esinsel berättar att de flesta fall av sexuella trakasserier som han har kommit i kontakt med i sin roll som fackligt ombud handlar om att brukarens anhöriga har trakasserat den personliga assistenten.

– Vi hade en medlem där mannen till brukaren kunde komma och ställa sig väldigt nära med sitt skrev, väldigt mycket sexuella inviter. "En vacker kvinna som dig ska inte vara singel, ska du inte komma och lägga dig i sängen hos mig istället?" tex.

Och det var alltså mannen till brukaren som hon jobbade för?

– Exakt, som också var god man till brukaren vilket betydde att han bestämde totalt över assistansen.