KD-ledaren Ebba Busch-Thor berättar om sexuella trakasserier

8:48 min

Sexuella inviter, trakasserier, förminskanden i grova ordalag, enbart för att hon var kvinna. Så beskriver Ebba Busch-Thor sin tid som politisk tjänsteman i Europaparlamentet.

Under fredagseftermiddagen publicerades ett upprop med över 1300 kvinnliga politiker som vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier de tvingats leva med i deras arbetsliv.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor känner igen sig i bilden som förmedlas i de över 250 vittnesmål som publicerats.

– Sen har jag ju personer i min närhet som har blivit utsatta för detta. Medlemmar i partiet och det finns verkligen ingen del i samhället som är förskonad från det här, säger hon.

Hon säger att hon själv inte vill gå in på för många detaljer kring hennes förövare under sin tid i Europaparlamentet. I politikeruppropet, som kallas för "I maktens korridorer"

– Det har handlat om förtroendevalda parlamentariker som i sammanhang som ska handla om politik har valt att skifta fokus till något helt annat. Komma med inviter och inte respektera mig för den kompetens som jag besatt i det uppdrag som jag hade i det mötessammanhanget.

Hur kände du dig då?

– Förminskad å det grövsta. Jag har pratat med så många kvinnliga kollegor i mitt eget parti och i andra partier, i Sverige och utanför Sverige, där det här är ett utbrett problem. Man har att hantera och överväga när man ger sig in i politiken hur man ska tackla det faktum att man inte bara kommer att bli sedd för den kompetens man har, säger Ebba Busch-Thor.