Modedesignern Azzedine Alaïa är död

De kroppsnära klänningarnas och kjolarnas mästare. Idag kom beskedet att klädskaparen Azzedine Alaïa är död 77 år gammal.

I Paris modekretsar blev han känd för att ta sig till modevärldens rampljus men ändå inte dras in i de stora trenderna. Genom hela sin 55 åriga karriär som modeskapare lyckades Azzedine Alaïa behålla sin egen linje. Han höll sina egna visningar tre veckor efter de stora modemässorna och höll sig i marginalen av den stora parisiska modevärlden.

Det var kvinnorna som lärde mig allt om modet snarare än skräddarna

Ändå ses Azzedine Alaïa som en av de riktigt stora franska modeskaparna. Han har för alltid satt plagg som den kroppsnära bodyn, svarta tights och blixtlåsförsedda tajta klänningar på modekartan. Sitt genombrott som designer fick han på 80-talet då bland annat stjärnor som sångerskan Grace Jones bar hans kläder i strålkastarljuset.

Azzedine Alaïa  föddes i Tunisien i en lantbrukarfamilj och utbildades på konsthögskolan i Tunis. Han kom till Frankrike när oroligheterna skakade grannlandet Algeriet under sent 50-tal. I Paris började han sin modebana först bara några dagar hos Dior och senare ett par år hos Guy Laroche. Därefter hamnade han som au pair i Parisetablissemanget och via kontakter där tog han sig sen vidare i modevärlden.

"Det var kvinnorna som lärde mig allt om modet snarare än skräddarna", har han sagt. Och bland hans kunder fanns namn som Greta Garbo, Arletty, Louise de Vilmorin och Simone Zehrfuss. Alla fascinerade över hans förmåga att med kläder förhöja den kvinnliga kroppen.

På senare år har han fått en nytändning, inte minst  genom ekonomisk hjälp av Prada som köpte hans företag år 2000. Men 2007 köpte han tillbaka sitt företag och blev åter igen sin egen, en av de få självständiga modeskaparna idag.

På 2000-talet fick  Azzedine Alaia en sorts renässans. Inte minst för att hans idéer  ”kapades" av andra modemärken, som bland annat av Hervé Léger by Max Azria, vars tajta bandageklänningar syntes på var och varannan kändiskropp. Men Alaia var först med idén om en ”sexig mumie" och klädesplagg som lyfte både baken och bysten på kvinnor oavsett vilken storlek man hade.

Efter att först ha blivit uppköpt av Prada år 2000 köpte han tillbaka sitt modehus 2007 och var sen en av de få riktigt självständiga modeskaparna i Paris. Visningarna höll han för en liten utvald skara i sin kombinerade ateljé och butik i Maraiskvarteren i Paris.

Azzedine Alaïa var också en av de första stora modeskaparna att inleda ett samarbete med en lågpriskedja, långt innan H&M gjorde det. Hans kollektion för klädvaruhuset Tati var omskriven och gjorde vackra kläder tillgängliga för låginkomsttagare.

Azzedine Alaïa blev 77 år och hans bortgång har bekräftats av La Fédération de la haute couture et de la Mode.