Mugabe sparkad som partiledare

6:25 min

Zimbabwes styrande parti har kastat ut president Robert Mugabe, och tillsatt Emmerson Mnangagwa som ny partiledare. Nu återstår att se hur länge Mugabe behåller presidenttiteln.

Besluten togs enligt Reuters källor på söndagens akuta partimöte i högkvarteret i Harare. Mnangagwa är vicepresidenten som sparkades nyligen, uppenbarligen på order av presidenthustrun Grace Mugabe.

– Det är olyckligt att presidenten lät henne ta över verkställande makt från honom, och därigenom slå sönder såväl partiet som regeringen, säger ungdomsledaren Yeukai Simbanegavi, enligt AP i samband med söndagens möte.

– Vi löper linan ut, sade krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa till Reuters, på väg in till mötet.

– Han försöker kohandla sig till en värdig väg ut, men han måste bara fatta grejen.

Senare under dagen är det sagt att armébefälhavaren Constantino Chiwenga ska träffa Robert Mugabe för att få honom att lämna presidentposten. Om inte Robert Mugabe lämnar presidentposten senast klockan tolv i morgon kommer Zanu-PF att inleda en riksrättsprocess mot honom, säger partiets företrädare vid en presskonferens.

Apropå det säger Mutsvangwa:

– Armén måste avsluta med honom i dag. Det är bäst för honom att ge efter nu.

Mutsvangwa, som leder den mäktiga veteranorganisationen ZWVA, lade häromdagen också skulden på en intrigerande Grace Mugabe.

– Presidenten är en senil gammal man som förlorat kontrollen över sin fru, sade Mutsvangwa enligt AP då.

Grace Mugabe har tidigare hårt kritiserat vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, vilket ledde till att Robert Mugabe nyligen sparkade Mnangagwa.

Men den sistnämnde har väldigt bra förbindelser med armén, och antas ha spelat en ledande roll bakom kulisserna när militären i veckan gick in och – i alla fall i praktiken – tog över makten i landet.

Flera företrädare har i veckan sagt att om Mugabe inte lämnar ifrån sig titeln till på tisdag inleds ett riksrättsförfarande.

Mnangagwa sägs vara tillbaka i Zimbabwe, efter att tidigare ha flytt till Sydafrika. Var Grace Mugabe befinner sig är okänt. I veckan har hon av olika källor sagts antingen ha flytt landet eller befinna sig i husarrest i Harare.