S bildar arbetsgrupp mot sextrakasserier

2:10 min

Efter uppropet #imaktenskorridorer bildar Socialdemokraterna en särskild arbetsgrupp för att samla in vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.

Efter fredagens upprop i sociala medier om sexuella trakasserier och övergrepp inom politiken, har flera riksdagspartier meddelat att de har pågående internutredningar. I dag tillsätter Socialdemokraterna en särskild arbetsgrupp med visselblåsarfunktion, det säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– Man skickar in anmälningarna till oss via en särskild mejladress som bara tre personer kommer kunna ta del av, säger partisekreteraren.

De tre personerna är partiets kanslichef, HR-chef och Berit Högman som är vice gruppledare i riksdagen. I nuläget finns inga pågående utredningar om sexuella övergrepp inom partiet, uppger Socialdemokraterna.

Men i kölvattnet av de vittnesmål som dykt upp i Facebookgruppen kallad #imaktenskorridorer, säger Lena Rådström Båstad att partiet inte är förskonat från problemen:

– Det vore naivt att tro att det inte skulle förekommit även inom Socialdemokraterna, säger hon.

Ekots rundringning visar att minst tre av de åtta riksdagspartierna sedan tidigare har någon form av pågående internutredning kring sexuella övergrepp eller trakasserier. De partierna är Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Kristdemokraterna uppger dock att de erbjudit stöd till de kvinnliga medlemmar som vittnat i uppropet.

Sverigedemokraternas pressjour meddelar att de i nuläget inte internutreder något fall. Sedan tidigare pågår dock en polisutredning kring den avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh som sagt sig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av en partikollega.

Bland de tre partier som har pågående utredningar har det redan lett till uteslutning i ett fall. Det meddelade Centerpartiet under söndagen. Det är dock oklart vilken påverkan uppropet kan ha haft.

– Att personen lämnade jobbet och medlemskapet i Centerpartiet skedde tidigare, dock skedde uteslutningen ur ungdomsförbundet nyligen och det är möjlighet att uppropet påverkat den processen, säger Centerpartiets partisekreterare Mikael Arthursson.