Turkiet stoppar all hbtq-kultur i Ankara

1:30 min

I Turkiet har myndigheterna tills vidare förbjudit all kulturell verksamhet i Ankaraprovinsen kopplad till hbtq-frågor.

Förbudet oroar hbtq-aktivister i Turkiet som menar att regeringen försöker att införa en mer konservativ moral i samhället.

Alla filmer, teaterföreställningar och utställningar – ja, alla kulturella evenemang som ens berör hbtq-frågor – har förbjudits i huvudstaden Ankara. Förbudet gäller enligt de lokala myndigheterna "tills annat meddelas".

Redan i torsdags stoppade myndigheterna visningen av en tyskspråkig gayfilm i staden med motiveringen att den kunde orsaka hat. Samma motivering gäller det nu bredare förbudet. Enligt turkiska myndigheter har det införts eftersom hbtq-frågor riskerar att "skapa provocerande reaktioner inom särskilda samhällssegment" och för att upprätthålla allmän ordning.

Arrangörerna för den tänkta filmvisningen fördömde myndigheternas beslut och vädjade istället om bättre beskydd. De menade att förbudet är ett brott mot deras konstitutionella rättigheter. Samtidigt höjs oroade röster från hbtq-rörelserna i Turkiet.

Flera år i rad har planerade prideparader i Istanbul ställts in av samma orsak. Nu fruktar många att deras rättigheter helt kommer att strypas under den islamistinspirerade regeringen.

Homosexualitet har alltid varit lagligt i Turkiet. Däremot har rapporterna om trakasserier och övergrepp mot hbtq-personer ökat och hbtq-organisationer har upprepade gånger talat om att de fruktar en ökad homofobi, både från allmänheten och från officiellt håll.