#tystnadtagning

Manifestation mot sexism och övergrepp

1:05 min

Under söndagskvällen hålls en manifestation på flera platser i landet efter uppropet #tystnadtagning, där kvinnliga skådespelare vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier.

"Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma - hos förövaren och den som skyddar honom", säger skådespelarna i ett gemensamt uttalande.

Under söndagskvällen hålls manifestationer i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö. Luleå och Jönköping där kvinnliga skådespelare läser upp vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier från teatervärlden.

På Södra Teatern i Stockholm – där Ekot sänder live ifrån – medverkar bland andra Lena Endre och Marie Göranzon. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är också på plats.

704 kvinnliga skådespelare står bakom uppropet #tystnadtagning, där de berättade om sexuella övergrepp som de utsatts för eller bevittnat i film- och teaterbranschen.