Kvinnor i teknikbranschen i nytt upprop mot sexism

1 139 kvinnor som jobbar i teknikbranschen har skrivit under ett nytt upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier, skriver DN.

I likhet med skådespelare och musiker vittnar nu kvinnor inom teknikbranschen om sexism och trakasserier från manliga kollegor. I en sluten Facebookgrupp har kvinnor lämnat anonyma vittnesmål.

Några av dem har nu publicerats i DN under parollen #teknisktfel. Nedan finns tre av citaten återgivna:

En hand upp mellan benen med kommentaren: "Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?"

1 139 kvinnor har skrivit under uppropet – men ett undertecknande innebär inte att personen själv har blivit utsatt för ett övergrepp, skriver tidningen.

Jag höll en presentation för cirka 50 män på en byggarbetsplats gällande en 3D-modell. När jag var klar sa jag att de var välkomna fram om de vill leka med modellen. En man räckte upp handen och frågade vad han skulle göra för att få ”leka” med mig. Alla skrattade, även de närvarande cheferna, som även var mina chefer. Jag tappade fattningen av att en 50-årig man sa så till mig, 26 år, framför alla.

I texten påminner kvinnorna om Vera Sandberg som med sin examen för hundra år sedan blev den första kvinnliga ingenjören i Sverige. Trots att branschen ännu är starkt mansdominerad går strukturerna att förändra, menar artikelförfattarna.

"Ursäkta, kan jag få komma förbi?" "Ja visst" sa han "Bara jag får känna på de här först." och strök mig över brösten. Jag vet inte vad som var värst, den fysiska kränkningen, att det stod fyra män bredvid och skrattade eller att jag själv bara mumlade och klämde mig förbi dem.