Älgpark villig ta emot Ferdinand

3:07 min

Den vita älgen Ferdinands framtid är långt ifrån säker. Om han fortsätter att vara närgången kan det bli ett nytt beslut om skyddsjakt. Räddningen kan bli älparken i Ekshärad.

– Det finns en lösning som kan bli aktuell. Det finns älparker runt om i Sverige, det är inte bara vi i Ekshärad. Men det bygger på att man får nödvändiga tillstånd från svenska myndigheter som länsstyrelsen, säger James Gegg, älgparken i Ekshärad.

James tog över älgparken 2015 och för honom skulle det betyda mycket om Ferdinand flyttade in bland de övriga älgarna i parken

– För mig personligen skulle det vara riktigt intressant att få arbeta med en sådan ovanlig älg. Vi talar mycket om vita älgar under våra guidade turer. 

Han är ju lite aggressiv. Hur skulle ni hantera det?

– Älgar är stora, kraftfulla djur. Alla kan vara aggressiva. Men det handlar väl om att lära sig vilken karaktär han har och försöka lära sig hur han reagerar vid olika tillfällen. Det är ju en del av mitt jobb.

Tänker du ta kontakt med länsstyrelsen nu.

– Vi har sagt att vi kan ställa upp men det är nog upp till länsstyrelsen att ta kontakt med oss. De vet ju var vi håller till, säger James Gegg samtidigt som han poängterar att det inte är den ideala lösningen:

– En vild älg borde få vara vild. Men det är bättre att den kommer till oss än att den blir skjuten, säger James Gegg, älgparken i Ekshärad.