Frankrike tar emot flyktingar – av humanitära skäl

1:13 min

Sedan man försvårat överfarten för migranter och flyktingar i båtar över Medelhavet - så hamnar många istället i läger i bland annat Libyen.
Nu kommer Frankrike som första land att i en humanitär aktion ta emot flyktingar och migranter från vad som beskrivs som omänskliga förhållanden i lägren i Libyen.

Efter att amerikanska tv-kanalen CNN visat hur afrikanska män säljs som slavar i Libyen, gick i helgen ett tusental människor ut för att protestera i Paris mot den omänskliga behandlingen.

EU-länderna kring Medelhavet har tillsammans med flera afrikanska stater gör insatser för att minska flyktingströmmarna över Medelhavet. En konsekvens av detta är att många skickas tillbaka till interneringsläger i Libyen som FN bedömer som "omänskliga".

Flyktingorganisationen UNHCR har registrerat 44.000 personer i lägren, där många har utsatts för tortyr, godtyckliga arresteringar, skenavrättningar och en del har kidnappats dit.

Nu blir alltså Frankrike först med att ta emot - till en början - 25 personer från lägen, från Eritrea, Etiopien och Sudan. Sammanlagt ska Frankrike ta emot 3.000 migranter från Libyen fram till 2019. Det är en bråkdel, men fransmännen hoppas att flera europeiska länder ska följa efter.