Merkel: Hellre nyval än minoritetsregering

1:55 min

Angela Merkel är beredd att kandidera igen om det blir nyval i Tyskland. I sin första intervju efter att sonderingarna om en koalition med liberaler och gröna sprack, förklarade hon också ikväll att hon föredrar ett nyval framför en instabil minoritetsregering.

– Jag vill inte utesluta det men jag är väldigt skeptisk till en minoritetsregering och tror att nyval är det bättre alternativet, sa Angela Merkel och hänvisade också till att omvärlden förväntar sig ett stabilt och handlingskraftigt Tyskland.

Vägen till nyval är komplicerad i Tyskland, vilket är en konsekvens av de förödande historiska erfarenheterna med Weimartidens upprepade regeringskriser som banade vägen för nazisternas maktövertagande. Förbundspresidenten manade idag alla partier till ansvar, att se bortom de egna intressena och värna om hela landets bästa.

– Den som vädjar om politiskt ansvar i val får inte ducka när det är inom räckhåll, sa Frank-Walter Steinmeier. Han ska nu föra samtal med alla partier. På onsdag är det dags för socialdemokraterna, som han själv varit del av. Om det kan förmå dem att backa från beslutet att gå i opposition verkade tveksamt att döma av partiledaren Martin Schulz idag.

– Vi står inte till förfogande för en stor koalition, sa Schulz med hänvisning till SPDs katastrofala valresultat i september. Vi fruktar inte heller för ett nyval, tillade han.

Att döma av dagens reaktioner och kommentarer framstår ett nyval mer och mer som det mest troliga vägen ut ur denna Tysklands allvarligaste regeringskris. I så fall dröjer det ytterligare minst ett par månader innan Tyskland har en ny regering.

Missnöje med Angela Merkels politik och ledarstil ses som en del av krisen men hon är beredd att på nytt kandidera för förbundskanslerposten om det blir aktuellt med nyval, förklarade hon ikväll.