Venstre väntas vackla i danskt val

1:38 min

Idag går danskarna till valurnorna för att välja nya representanter i landets 98 kommuner och fem regioner, motsvarande landstingen.

Valet förväntas bli ett nederlag för det största regeringspartiet, borgerliga Venstre.

Partiet kommer säkerligen att tappa en hel del borgmästarposter. De ligger betydligt sämre till i opinionen nu än vid förra kommunalvalet och den gången lyckades de också osedvanligt bra i förhandlingarna efter valet.

 Med bara totalt 26.6 procent av rösterna så lyckades de ändå erövra hälften av borgmästarposterna i landet säger Erik Holstein som är politisk kommentator på nättidningen Altinget

 Att det snart är val går inte att missa. Både i Köpenhamn och i andra danska städer är träd, lyktstolpar och elskåp tapetserade med affischer med leende politiker.

 Att statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre kommer göra ett sämre val än 2013 är alltså nästan helt givet, och det i sin tur innebär att Socialdemokraterna, som tappade borgmästarposten i 16 kommuner förra gången säkerligen kommer återerövra i alla fall en del.

 Vid förra valet satt Socialdemokraterna vid regeringsmakten och straffades av väljarna, nu har man istället kunnat slå ur opposition.

 Det tredje stora danska partiet, populistiska Dansk Folkeparti, blev näst största parti vid förra valet till Folketinget, men har haft svårare att slå genom på lokal nivå.

 I år är det möjligt att partiet skulle kunna få sin första borgmästarpost någonsin. Men då partiets hjärtefrågor som minskad invandring och tuffare tag mot kriminella inte är frågor som får lika mycket uppmärksamhet vid kommunala val som så har de haft svårare att mobilisera väljarstöd vid lokala val än vid val till parlamentet. Sen är det också en större skillnad på partiets kandidater på riksnivå och lokal nivå enligt Erik Holstein.

 – Dansk Folkepartie har några riktigt skickliga politiker på nationell nivå, men samtidigt en del som är ganska dåliga på lokalplanet. Där är en större skillnad mellan kandidaterna jämfört med andra partier, säger Erik Holstein.