2 miljoner kronor till ett samiskt författar- och litteraturcentrum

4:56 min

Det beskedet kom från Postkodstiftelsen som ger pengar till att starta ett samisk författar- och litteraturcentrum i Sápmi.

- Första och det viktigaste arbetet börjar nu med att diskutera med samiska författare och se vilka behov som finns. En av önskningarna är att starta en författarskola, säger Nils Henrik Sikku på Bágo skrivarförening.

Om allt går som planeras så invigs det samiska författar- och litteraturcentrumet i Jokkmokk i samband med vintermarkanden 2018.

Förutom Postkodstiftelsen har även Sametinget, Region Norrbotten och Jokkmokks kommun pengar beviljat pengar till centrat. Totalt rör det sig om 6,2 miljoner kronor eller ca 2 miljoner om året under tre års tid.

Det samiska författar- och litteraturcentrumet kommer kunna anställda två personer på heltid, man kommer även kunna ha ytterligare några deltidsanställa och kunna anlita för personal kortare uppdrag.

Blir en mötesplats
Den samiska författaren Annica Wennström gav ut sin första bok i slutet av 1990-talet och hon ser många fördelar med att det samiska författar-och litteraturcentrumet startar:
–  Det förstärker våra chanser att och möjligheter att skriva vår historia, vårt perspektiv, våra kulturella normer och om vår egen samtid.

– Genom ett sådant här litteraturcentrum är det också lättare att nå ut utanför Sápmi.

Annica Wennström hoppas att författar-och litteraturcentrumet blir en mötesplats för samiska författare, oberoende av vilken språk man skriver på eller vart de kommer ifrån.
– Min förhoppning är att det är inkluderande och ju fler vi är desto starkare kommer våra röster att bli, säger Annica Wennström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio