DO inleder tillsyn av företag inom media, kultur och juridik

0:49 min

Diskrimineringsombudsmannen inleder en tillsyn av cirka 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik. Bakgrunden är den senaste tidens #metoo-upprop.

Beskedet kommer efter att DO tagit emot en anmälan riktad mot TV4:as ledning om att de skulle ha låtit blir att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Istället för att granska enbart TV4, kommer nu flera företag genomgå en tillsyn. 

– Vi har fått information från olika håll, bland annat anmälningar och de upprop som gjorts inom ramen för metoo-kampanjen, som har gjort att vi har landat i det här. Vi tror att det är ett bättre sätt och att vi når fler genom att göra en bredare tillsyn mot flera företag och organisationer än att bara göra en riktad tillsyn mot ett enskilt företag, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen. 

TV4 kommer att ingå i tillsynen, men än så länge är det inte fastställt vilka andra företag som kommer att hamna under lupp. De branscher som är berörda är media, kultur och juridik.

– Vi har bestämt att TV4 ska ingå eftersom det finns en anmälan mot dem. Då är det rimligt att de är med bland de företag som vi gör tillsyn av, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen. 

Den planerade tillsynen kommer att inledas inom kort. Inget exakt datum kan meddelas från Diskrimineringsombudsmannen men enligt Clas Lundstedt kommer den troligtvis att påbörjas redan den här veckan. 

Det var den tidigare exekutiva producenten för "Äntligen hemma" som för runt två år sedan larmade TV4:s ledning angående programledaren Martin Timells beteende. Ledningen ska enligt anmälan ha låtit bli att utreda saken, trots att arbetsgivare som får kännedom om trakasserier eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen är skyldiga att tillsätta en utredning, enligt diskrimineringslagen.

Nu väljer alltså DO att ta ett större grepp än att bara gå vidare med anmälan mot TV4:s ledning. Tillsynen är en utvidgning av den tillsyn som nyligen inleddes mot kommuner och landsting och avser att säkerställa att de granskade organisationerna har rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

– Sen 1 januari 2017 så har lagen ändrats och den kräver nu att arbetsgivaren har rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Då tycker vi att det är rimligt att vi säkerställer att de här arbetsgivarna har det, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.