#minspråk

Så ska fler läsa samiska i gymnasiet

2:07 min

Omkring 20 elever läser samiska vid Sveriges gymnasieskolor. Nu föreslås nya regler för att öka intresset. Kravet på förkunskap föreslås bland annat att tas bort.

I onsdags tog utbildningsminister Gustav Fridolin emot den statliga utredningen Nationella minoritetsspråk i skolan.

Utredningen föreslår att ett nytt ämne inrättas för både grundskola och gymnasium; nationellt minoritetsspråk.

Detta ska införas i timplanen för grundskolan och ämnesplaner ska tas fram för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. För grundskolan föreslås en minsta garanterad undervisningstid på tre timmar i veckan.

Nio av tio väljer bort

Läsåret 2016/17 läste 368 elever samiska som modersmål i grundskolan i Sverige medan 40 elever läste samiska som modernt språk.

Men i gymnasiet under samma läsår läste färre än fem elever samiska som modersmål och 16 elever läste samiska som modernt språk.

Det här innebär att nio av tio elever slutar läsa samiska efter grundskolan.

Utredningen konstaterar att en obruten kedja av insatser från förskolan till högre utbildning är avgörande för en språklig revitalisering – men detta hotas när så många väljer bort språket i gymnasiet säger Sari Pesonen.

- Man behöver en sammanhängande kedja från barn till vuxen för sin språkutveckling. Språkbrukare behövs ju på olika nivåer och i olika yrken. För revitaliseringen av språken så är det viktigt med den obrutna kedjan, säger Sari Pesonen.

Flera orsaker pekas ut

Utredningen har inte djupanalyserat orsakerna till att så många väljer bort samiskan men några tänkbara orsaker pekas ut; stor brist på lärare, meritpoängssystemet och bristfällig information om rätten till undervisning i minoritetsspråk på gymnasiet.

Utredningens kartläggning av de svenska kommunernas websidor visar att endast 42 av Sveriges 290 kommuner har information om de särskilda reglerna för modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk i gymnasiet. Endast tolv av kommunerna hade denna information på sina ansökningsblanketter.

Med detta som utgångspunkt lägger utredningen fram en rad förslag för att stärka undervisningen i nationella minoritetsspråk i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan:

  • Nationellt minoritetsspråk blir ett eget ämne med egna kursplaner och ämnesplaner.
  • Kravet på förkunskaper i språket tas bort.
  • Meritpoäng för kurser i nationellt minoritetsspråk vid tillträde till högre utbildning föreslås införas på samma sätt som studier i moderna språk ger.

Utredningen gör bedömningen att det skulle höja statusen för undervisningen och ge exempelvis större möjligheter att söka lärarutbildningar för nationella minoritetsspråk.

Meritpoängssystemet är under utredning men kommer att bestå fram till 2022 åtminstone – utredningen konstaterar att det bör utredas så att även elever som inte har rätt till modersmålsundervisning får tillträde till kurser i minoritetsspråk.

- Vår förhoppning är naturligtvis att sikta på att språken överlever in i framtiden, säger Sari Pesonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio