Ny metod för att återvinna plagg

1:22 min

En ny metod kan kanske ge dina uttjänta plagg ett nytt liv. Svenska forskare har utvecklat en teknik för att skilja på bomull och polyester.

Textilindustrin är en av världens mest förorenande branscher.
Bland annat är andelen textilier som återvinns till nya textilprodukter väldigt liten.

En av många utmaningar vid just textilåtervinning handlar om att kunna separera blandmaterial, till exempel plagg som innehåller både bomull och polyester.

Men nu ska ett svenskt forskningsprojekt ha löst just denna utmaning.

Det är forskare från Chalmers och RISE, som tillsammans med skogsindustriföretaget Södra, har tagit fram processen Blend Re:wind.

Bomull- och polyesterfibrer separeras i en kemisk process och frigörs till tre rena produkter. Bomullen återvinns sen till ny viskos och polyestern kan byggas upp till nya starka fibrer.

En utmaning framöver är att skala upp tekniken så att den kan användas utanför labbmiljö, berättar Hanna de la Motte, projektledare för Blend Re:wind.

– Vi jobbar i labbmiljö men också gjort några uppskalningar, där vi har gått från gram till kilo. Men den tunga biten att gå från kilo till ton återstår.

Hur realistiskt är det att tänka på en uppskalning av tekniken, inom en snar framtid?

– Det är vår ambition, och vision att den här processen ska finnas på marknaden. Och vår process är utformad med befintliga industriprocesser och system i åtanke. Vi tänker att just det kortar tiden från labbmiljö till en kommersiell process, säger Hanna de la Motte och fortsätter:

– Till exempel så finns redan de kemikalier vi använder, i de industrier som relaterar till våra material.

Hanna de la Motte berättar att de textilier som framför allt har den blandning av bomull och polyester som berörs av den nya återvinningstekniken, återfinns inom sjukvården och hotellbranschen.

– Det handlar om hotellakan och handdukar, och kan vara arbetskläder inom restaurangbranschen också.

Referens: de la Motte et al. "Development of an efficient route for combined recycling of PET and cotton from mixed fabrics". Textile Clothing Sustainainability, 2017.