Journalister i upprop mot sexuella trakasserier på jobbet

2:10 min

4 084 kvinnliga journalister har skrivit under uppropet #deadline mot sexuella trakasserier inom journalistiken.

– Det är allt från våldtäkter till kränkande ord, säger en av initiativtagarna journalisten Johanna Lindqvist.

Johanna Lindqvist är en av initiativtagarna till uppropet där man samlat in hundratals vittnesmål från journalister som beskriver hur de utsatts av kollegor:

– Det är allt från våldtäkter till kränkande ord till skämt som inte alls är skämt men man skrattar ändå med för att hålla god stämning, eller tafsande eller övergrepp på alla möjliga olika sätt, säger hon.

I uppropet #deadline vittnar hundratals kvinnliga journalister om hur de blivit sexuellt trakasserade av kollegor på lokala och rikstäckande medier, på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på dagstidningar och kvällstidningar.

Läs vittnesmålen och uppropet #deadline här

När initiativtagaren Johanna Lindqvist läst vittnesmålen har hon sett en tydlig koppling mellan utsatthet för sexuella trakasserier och osäkra anställningar, vilket är vanligt i mediebranschen.

– Ofta är det problem för unga kvinnor eller kvinnor som är nya på arbetsplatser som inte har fast anställning, som utsätts av män som varit där länge och känner sig säkra på sin plats medan kvinnorna har en osäker position och de har ingen makt att säga ifrån, känner de. Allt känns osäkert och då utnyttjas det.

Vad säger vittnesmålen om hur chefer har hanterat frågan?

– Det är också ett problem, dels finns en tystnadskultur men när de tagit mod till sig så är det jätteofta som de möts av att de "det var väl inte så illa menat, han skämtar bara". Det är också ett problem, att det är normaliserat.

Charlott Richardsson är förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

– Vi tycker att det är otroligt viktigt att de här berättelserna kommer upp till ytan och att vi får kännedom om dem. Och det är viktigt att vi nu verkligen på allvar får till en förändring av attityder och värderingsmässigt på arbetsplatser runt om i Sverige, säger Charlott Richardson.