#metoo

Anklagad musikprofil fick prestigefyllt uppdrag

2:11 min

I en ny P2 Dokumentär träder flera kvinnor nu fram och anklagar en svensk världskänd artist inom den klassiska musikvärlden för att ha trakasserat dem sexuellt genom åren. Ekot kan nu avslöja att mannen nyligen fick ett prestigefyllt uppdrag av Kungliga Musikaliska Akademien, trots att de tidigare hört talas om anklagelser mot honom.

Han är en profil inom den svenska klassiska musiken och ett känt internationellt namn. Han har undervisat vid Musikhögskolan i Stockholm och även vid andra betydelsefulla skolor i världen.

I en P2 Dokumentär anklagar nu bland annat flera av hans kvinnliga före detta elever honom för sexuella trakasserier.

En av kvinnorna berättar om en övning han ville att hon skulle göra.

– Sen säger han "ställ dig på knä, då kan du lägga näsan mot golvet". Så jag står i princip framför honom och rullar på mina höfter, på knä. Då jag tittar upp har han ett tag runt sitt kön, utanpå byxorna.

Vid Kungliga Musikhögskolan tvingades läraren, enligt uppgifter från den dåvarande prefekten Sven-Erik Eriksson, att sluta i samband med att skolan gjorde en utredning av att flera kvinnliga elever anklagade honom för sexuella trakasserier.

– Ja, det handlade ju om direkta sexuella trakasserier. Rektorn sa till honom att om du inte säger upp dig själv kommer jag gå till media med det här och då valde han att säga upp sig, berättar Sven-Erik Eriksson.

Den anklagade musikprofilen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, en institution som snart fyller 250 år. Inför firandet vill akademien anordna olika musikmanifestationer runt om i världen med koppling till Sverige och svensk musik.

I samband med det erbjöd sig artisten att han kunde hjälpa till under en utlandsvistelse. Ordföranden i Musikaliska Akademien, Susanne Rydén, säger sig tidigare ha hört talas om anklagelser mot mannen om sexuella trakasserier, men styrelsen beslutade ändå att ge honom uppdraget.

– När vi fick erbjudandet och frågan om detta så var det inte något som styrelsen reagerade på, säger hon.

Varför inte?

– Jag tror att det är så att vi har inte alltid alla frågor och allt som hänger samman med olika personer ständigt på näthinnan.

I dokumentären anklagas mannen också för att under lektioner med kvinnliga elever ha tagit på dem på olämpliga ställen och bett dem att klä av sig för att sedan kunna fotografera dem.

En kvinna berättar om när hon vid ett tillfälle var ensam med honom i ett rum.

– Sen drar han ner dragkedjan och tar fram kuken. Sen sa han igen att jag skulle ligga med honom.

- "Nej, nu går jag", sa jag då och reste mig för att gå mot dörren. Då sprang han efter mig och drog mig till sig och kysste mig, berättar hon.

Mannen förnekar alla anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Men han bekräftar för Ekot att han nyligen kommit hem från det prestigefyllda uppdraget som Musikaliska Akademien gett honom.

Susanne Rydén på Musikaliska Akademien menar att den senaste tidens upprop lett till eftertanke.

– I dag är en ny dag efter att hela den här debatten har aktualiserats. Från akademiens sida kommer vi också att arbeta med den.

Men verkligheten är ju densamma idag som innan debatten. Är det offentligheten som gör att man nu måste ta tag i det?

– Nej. Vi har väl alla blivit påminda om det och vi ska göra vårt för att det ska bli bättre för hela Musiksverige, säger Susanne Rydén.

Fotnot: Ingen av kvinnorna som berättar att de utsatts av musikprofilen vill medverka med sina namn. Vi har bytt ut rösten på en av dem och förvrängt rösten på den andra.