#metoo

Tusentals kvinnliga journalister i upprop

2:03 min

I ett tjugotal olika branscher pågår upprop där kvinnliga yrkesutövare vittnar om och protesterar mot sexuella övergrepp på jobbet.

I går kväll offentliggjordes uppropet #deadline som över 4 000 kvinnliga journalister undertecknat. Journalisten Johanna Lindqvist är en av initiativtagarna.
 
– Sexuellt våld eller utnyttjande eller trakasserier eller sexism på arbetsplatser, på våra redaktioner är lika utbrett. Det spelar inget roll att vi är journalister, det är ett problem i samhället, säger Johanna Lindqvist.

#deadline är det senaste i raden av upprop sedan #metoo-kampanjen startade i filmbranschen i USA i mitten av oktober. 

I Sverige har kvinnor inom ett tjugotal olika branscher samlats för att dela erfarenheter och gemensamt protestera mot trakasserier och övergrepp.

Förutom skådespelare, politiker och jurister så pågår bland annat upprop inom vården, restaurangbranschen och transportbranschen.

I journalistuppropet #deadline vittnar kvinnliga journalister om hur de på sina redaktioner utsatts för allt från oönskade sexuella inviter till tafsande och våldtäkter.

Ett mönster bland vittnesmålen är att kvinnor med osäkra anställningar utsätts av äldre män med säkra positioner på redaktionerna.

Alla de 4 000 journalister som skrivit under uppropet har inte själva utsatts för trakasserier.

Många journalister inom Sveriges Radio, SVT och TV4 har avstått från att underteckna för att kunna stå oberoende när de ska bevaka ämnet journalistiskt.

Johanna Lindqvist som startade facebook-gruppen som föregick uppropet säger att responsen varit överväldigande:

– Det har varit en urkraft som har svept över oss alla och jag tror att alla är rätt förbluffade, det märker man i kommentarerna. Det är så fantastiskt att vi äntligen får samla oss och prata i förtroende, det har behövts.

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Att fler män som aldrig ens har reflekterat över att det här är ett problem tänker några varv och att arbetsgivare tar och stärker sina argument för att nu ska vi reda upp det här, säger Johanna Lindqvist.