#metoo

"Våga vägra blunda". Cecilia Blomberg om anklagelserna mot Kulturprofilen

2:40 min

18 kvinnor anklagar en känd kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. Det beskrivs i en omfattande artikel i Dagens Nyheter. Mannen har starka band till Svenska Akademien.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

De som har levt i föreställningen att den så kallade finkulturen skulle innebära en högre moralisk livshållning - de är kan man ju säga - rejält förda bakom ljuset de senaste veckorna. Listan över institutioner som fått något solkigt över sig börjar bli lång och i den finns Dramaten, Operan, KulturhusetStadsteatern och regionteatrar.

Jag har knappt hunnit smälta densiteten i berättelser om könsord och sexuella övergrepp som skådespelerskor delade med sig av på Södra Teatern häromkvällen i uppropet Tystnadtagning - innan nästa bomb briserar.

Nu är det självaste Svenska Akademien, den mest kända av svenska kulturinstitutioner, som har blickarna på sig. Akademien har under lång tid gett ekonomiskt stöd till en central person i Stockholms kulturliv och hans kulturförening. Med de uppgifter som nu framkommer inställer sig frågan vad personer i Akademien kan ha känt till om de grova sexuella trakasserierna och övergreppen som ska ha pågått sen 90-talet.

Och även om jag verkligen tycker att verk och person inte ska blandas ihop - börjar jag längta efter en fredad zon inom kulturlivet

Kulturprofilen har till och med garanterad inkomst från Svenska Akademien läser jag i en artikel som publicerades i Expressen redan 1997 utan att någon agerade. Flera av övergreppen ska dessutom ha skett i Svenska Akademiens lägenheter, skriver DN.

Kulturprofilen som har ett brett nätverk av vänner i svensk kulturelit ska alltså enligt DN systematiskt år efter år bara fortsatt. Enligt uppgifterna i DN handlar det vid flera tillfällen om regelrätta våldtäkter.

"Vill du fram i kulturvärlden lilla stumpan är det bara att bjuda till och inte vara så sur." Jag är givetvis ironisk. Och jag skäms också för att jag varit en del av hummandet. Ryktena kring just den där Kulturföreningen i Stockholm som det nu skrivs om har fått mig att själv aktivt undvika den.

Svenska Akademien finansieras inte av statliga medel. Styrs inte av samma regelverk som en statlig institution som Operan eller Dramaten. Men det finns väl ändå något som också kan kallas vanlig hederlig moral som borde genomsyra även kulturlivet. Och då menar jag inte bara Svenska Akademien.

Det måste handla om att ha civilkurage. Våga vägra blunda. Anmäl. Ingrip. För nu räcker det. Och även om jag verkligen tycker att verk och person inte ska blandas ihop - börjar jag längta efter en fredad zon inom kulturlivet. Där man faktiskt kan gestalta det svåra - utan att själv tvångsmässigt leva det. Eller tillåta det ske.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har brutit tystnaden och säger bland annat till Dagens Nyheter att Svenska Akademiens ekonomiska stöd till Kulturprofilens verksamhet nu måste stoppas. Kulturprofilen avvisar anklagelserna.