Åstorp

Dömd sexofredare på tung kommuntjänst

0:30 min

Mannen fick sparken efter att ha sexofredat en kollega – ett halvår senare fick han ett tungt jobb inom Åstorps kommun. Bland hans nya arbetsuppgifter är att se till så att andra följer lagen.

Det var våren 2016 som mannen polisanmäldes efter att ha sexofredat en kvinna på ett gym som tillhörde deras dåvarande arbetsplats. Enligt hovrättsdomen, som avkunnades för en dryg månad sedan, ska mannen både ha tafsat på kvinnan och kommit med oanständiga förslag. Kvinnan, som var obekant med mannen, upplevde situationen som så obehaglig att hon flydde gymmet utan ytterkläder.

Han har skött sitt arbete.

Händelsen ledde till att mannen sparkades bara några dagar senare. Rent karriärmässigt tycks händelsen emellertid inte ha fått några större följder. Bara ett halvår efter händelsen - samma vecka som tingsrättsdomen skulle falla, fick han nämligen ett nytt, ansvarstungt uppdrag i en ny kommun.

En av hans arbetsuppgifter i Åstorps kommun är därför numera att se till så att andra följer lagen.

Ronny Sandberg, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, uppger för P4 Malmöhus att man fick kännedom om brottet så sent som för någon vecka sedan. Enligt honom ska kommunen ha hämtat ut ett brottsregisterutdrag, men eftersom rättsprocessen mot mannen inte var avslutad när det skedde, så var utdraget tomt.

Men trots att kommunen nu vet att deras anställde gjort sig skyldig för sexofredande, menar Ronny Sandberg att det inte spelar någon roll för hans roll i Åstorps kommun.
– Han är anställd på de grunder som man hade då och han har skött sitt arbete. Jag har inget att erinra om på det sättet, säger han.

Så sent som för två månader sedan köpte Åstorps kommun ut sin socialchef för att denne sagt att en av hans underställda hade en "kuksugarblick". I efterspelet till den historien sa Ronny Sandberg till P4 Malmöhus att ett sådant beteende måste få konsekvenser.
– Om vi som arbetsgivare menar något med värdeord och respekt mot varandra - så måste vi ta det på allvar. Det innebär att följer man inte det så måste det finnas en konsekvens med det, oavsett vilken nivå man är på, sa han då.

Men det är ett resonemang som Sandberg inte tycker är applicerbart på den anställde som fällts för brott. Tvärtom, menar Ronny Sandberg, är det mycket som skiljer mellan de båda fallen.
– [Socialchefen] betedde sig i sin anställning på ett sätt som vi inte kunde ställa upp på. I det här fallet har [den sexbrottsdömde] inte gjort något i sin anställning hos oss.