#metoo

Kritik mot hantering av sexuella trakasserier vid Musikhögskolan

2:25 min

Den kända profilen i den klassiska musikvärlden, som Ekot rapporterat om i dag, tvingades bort från Kungliga Musikhögskolan efter anklagelser om sexuella trakasserier. Men flera personer som då fanns på skolan menar nu att ledningen borde ha agerat hårdare.

– Det handlar ju om direkta sexuella trakasserier. Rektor gjorde ju fel att han inte lämnade till ansvarsnämnden. Han sa till honom att "om du inte säger upp dig själv så kommer jag att gå till media med det här." Och då valde ju han så småningom att säga upp sig, säger Sven-Erik Eriksson som var prefekt på den tiden.

Varför tror du att det aldrig lämnades något till ansvarsnämnden?

– Det är ju så det är, med chefer som tycker att det är jobbigt att handskas med.

På onsdagsmorgonen kunde Ekot avslöja att artisten, en svensk internationellt erkänd profil i den klassiska musikvärlden, nyligen fått ett prestigefyllt uppdrag av Kungliga Musikaliska Akademien. Detta trots att akademiens ordförande Susanne Rydén säger att hon tidigare hört talas om anklagelser mot mannen om sexuella trakasserier.

I en P2 Dokumentär anklagar nu bland annat flera av hans kvinnliga före detta elever honom för sexuella trakasserier.

Kvinnor som haft honom som lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm berättar bland annat att han under lektioner ska ha tagit på dem på olämpliga ställen och bett dem att klä av sig för att sedan kunna fotografera dem.

Musikprofilen tvingades, enligt tidigare personal, bort från Musikhögskolan efter en internutredning om trakasserierna.

Men skolan hade kunnat gå längre, anser nu före detta personal. Till exempel borde ledningen ha kunnat gå vidare till Statens Ansvarsnämnd med ärendet, anser de.

Eva Larsson-Myrsten, tidigare ämnesansvarig på skolan, tycker att dåvarande rektor tog ärendet på allvar, men att man kunde gjort mer.

– Alltså man ser ju hur det där tar. Det var obehagligt att se hur illa det var. Sedan vet jag att han kanske inte anmälde på rätt ställe. Men han tog det på allvar, det gjorde han verkligen, säger Eva Larsson-Myrsten.

Dåvarande rektor på Musikhögskolan, som beslutade att inte gå vidare med ärendet efter att mannen hade sagt upp sig, är i dag död.

Staffan Scheja, som i dag är prorektor på skolan och samtidigt vice ordförande i Musikaliska Akademien, säger att skolan i dag hanterar sådana här ärenden på ett bättre sätt. Han beklagar att det inte gjordes mer i det här fallet.

– Jag tycker det är jättebeklagligt att det skedde, därför att då kunde han fortsätta utan att ha en prick i protokollet eller en anmälan mot sig.

– Det var ju såpass allvarligt, och jag förstår inte hur man resonerade då. De stackars tjejerna som blivit utsatta för det här har inte fått rättvisa skipad, säger Staffan Scheja.