Illustratören Per Gustavsson dubbelt Augustprisnominerad på kvällens gala

2:31 min

Per Gustavsson är en av Sveriges flitigaste illustratörer känd för "Så gör Prinsessor"-böckerna bland annat.

I år är han dubbelt nominerad på Augustprisgalan som hålls på måndagkvällen 27 november. Dels tillsammans med författaren Lisa Hyder för bilderboken "Om dagen tar slut" dels för spökboken "Den förskräckliga historien om Lilla hon" tillsammans med författaren Lena Ollmark.

– Jag har ju gjort ganska mycket söta prinsessor och snälla saker och jag ville gärna ha något kusligt, blodigt och obehagligt och så blev det så till slut att Lena (Ollmark) presenterade den här historien om Lilla Hon.

Vad var det i berättelsen som du kände att du gick igång på?

– Ja, det var blandningen att dels är det ju en spökhistoria men det den egentligen tar upp är mobbning och barns utsatthet. Lilla Hon har ju till och med föräldrar som är så stressade att de märker inte riktigt när hon försvinner. Och de här mobbningbarnen är ju verkligen de onda i boken. Och det är ju de frågorna som är aktuella nu och som alltid är aktuella och vad som är elakhet.

Även om det är en gruvlig historia kan man inte annat än njuta av bilderna, med blod som fläckar sidorna och spöken som lyser upp av ljusslingor. Per Gustavssons huvudpersoner, barnen är ofta ganska små i förhållande till sin värld, som i "om dagen tar slut" där ett barn oroar sig för allt som kan hända i världen. men barnen är inte mindre handlingskraftiga och modiga för det.

– Ja, men de är ute oftast på olika sorters uppdrag för att ta reda på saker eller komma över någonting, känslor eller rädslor, så hur små de än är så innehåller de mänsklighet och frågor som vi människor tänker på.

Per Gustavsson illustrerar inte bara barnböcker utan tar uppdrag för faktaböcker och läromedel – och om man tittar på hur populära hans prinsess- och prinsböcker är så kan man bara konstatera att flera generationers barn kommer att växa upp med hans bilder för ögonen. Men när det gäller samtalet om böcker för barn så talar man inte så ofta om bilderna – fokus ligger som så ofta på böckerna som får barn att knäcka läskoden och vips: när barnen hamnar i slukaråldern så försvinner också bilderna i böckerna och därmed samtalet om dem.

– Man pratar om att knäcka läskoden och när man gör det då släpper man nästan bilderna och det är ju jättetråkigt för barn är nog bättre på att ta till sig bild för att de har det innan de lär sig språket. Det man skulle göra är ju att bejaka inriktningen på bild ända upp i vår ålder.