Tjejers trygghetsstrategier

Tjejer tipsas för att slippa överfall – "Det gör så jävla ont i mig"

1:00 min

Skrik att du har HIV, skaffa överfallslarm och klä dig inte utmanande. Det några av de tips flickor så unga som tio år får höra för att undvika bli utsatta för sexuella övergrepp. 

Klicka på ljudet och hör tipsen unga tjejer får höra.

Tusentals kvinnor i Sverige vittnar om att de har blivit utsatta för övergrepp. Fler och fler historier når ytan när yrkesgrupp efter yrkesgrupp går ut med upprop mot sexuella trakasserier, sexism och övergrepp i samband med metoo-rörelsen.

Men redan i ung ålder får flickor lära sig att ansvaret ligger på dem. I 15-årsåldern har många tjejer en lång rad inlärda trygghetsstrategier att ta till påväg hem i mörkret.

Därför la P4 Väst ut frågan i en populär Facebook-grupp för tjejer: "Vilka tips har ni fått för att slippa bli överfallna?" Och svaren blev många.

I kommentarsfältet skriver tjejerna om alla möjliga tips de fått. Det handlar bland annat om vilka skor de bör ha, hur de bör undvika att klä sig och sminka sig, när de bör gå ut och inte, var de bör gå, hur de bör ta sig hem från krogen, vad de kan skrika om något skulle hända och vilka redskap de kan ha i väskan eller jackfickan för att kunna försvara sig.

Några av tipsen förekommer flera gånger i kommentarsfältet.

Ha inte hörlurar när du promenerar.

De flesta tipsen har enligt tjejerna kommit från föräldrar och släkten, en partner, kompisar eller lärare. Tipsen började redan i 10-årsåldern eller tidigare enligt några av tjejerna. 

Prata alltid med någon i telefon.

Några av tjejerna kollar också igenom tråden och reagerar på alla kommentarer med tips.

– Lär alla äckel att inte våldta och mörda. Jag ska kunna gå hem klockan ett efter krogen utan att behöva ha mina nycklar redo i handen. Sjukt, äckligt och skrämmande.

Såhär skriver en annan:

– Det är ju fruktansvärt. Kommer ihåg hur dessa tips kunde gå mig magont när jag var i yngre tonåren. Men tyvärr ser verkligheten ut såhär, skriver en tjej.

Håll nycklarna mellan fingrarna, det funkar som ett knogjärn.

Tipsen ges ofta i välmening. Men enligt Kerstin Adolfsson, doktorand i rättspsykologi vid Göteborgs Universitet, så bidrar tipsen till att utsatta personer skuldbeläggs.

– Alla tipsen man fått höra genom sitt liv leder till att man snabbt kan komma på saker den utsatta hade kunnat göra för att stoppa det här, säger hon.

Kerstin Adolfsson forskar på folks attityder och skuldbeläggande av våldtäktsutsatta. Hon ser det som problematiskt att inget fokus läggs på förövare.

– Fokus läggs på potentiella utsatta istället för på potentiella förövare. Det blir en skev balans, säger Kerstin Adolfsson.

Sara Uhnoo har bland annat forskat på ungdomars rädslor för brott. Genom intervjuer med ungdomar har hon kunnat se mönster kring vilka brott tjejer respektive killar är rädda för.

Enligt hennes forskning är unga killar rädda för att bli rånade och utsatta för våld, medan unga tjejers största rädslor involverar sexuellt våld. Hon tror att alla tips tjejer får kan bidra till de starka rädslorna.

– På något sätt tror man att man hjälper till. Men egentligen skapas istället onödigt mycket oro, säger Sara Uhnoo.

Sara Uhnoo har också sett i sin forskning att unga killars rädslor för brott inte begränsar deras vardag på samma sätt som unga tjejers vardag begränsas. Hon tror att alla tips som ges till unga tjejer reproducerar bilden av att det är farligt att vistas ute och att riskerna att bli utsatt för en överfallsvåldtäkt är enorma, vilket de inte är.

Samtidigt menar Sara Uhnoo att det är viktigt att ta kvinnors rädslor på allvar. Trots att riskerna att faktiskt bli utsatt inte är så stor. Men samhället måste ta problematiken på allvar och se till att andra strategier finns.

– Det ligger jättestort ansvar på samhället att lära unga pojkar och killar att respektera tjejers kroppar och sexualitet. Det är det viktigaste att lära pojkar från låg ålder och uppåt.