Regeringen bjuder till möte om metoo

1:24 min

I spåret av #metoo-kampanjen pågår nu upprop i en lång rad branscher på arbetsmarknaden. Och nu reagerar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Detta kvinnovrål är efterlängtat och det synliggör enorma missförhållanden, och väldigt ofta handlar det om arbetsplatserna. Det är ingen slump att många av uppropen sker branschvis och handlar om villkor som är kopplade till jobbet, säger Ylva Johansson.

– Bakgrunden är att det som är kriminellt förstås ska anmälas till polisen, men många vittnesmål handlar också om det som är oacceptabel arbetsmiljö som innebär kränkningar och en arbetsmiljö som människor inte ska behöva stå ut med, fortsätter hon.

För att få in förslag på åtgärder mot sexuella trakasserier på arbetsplatser har regeringen bjudit in till ett möte den 8 december där arbetsmarknadens parter, Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöarbetet ska samlas.

Sedan metoo-kampanjen startade för en dryg månad sedan har kvinnor i ett tjugotal branscher tagit initiativ till upprop mot sexuella trakasserier på deras arbetsplatser. 

Ett av de första uppropen som offentliggjordes undertecknades av kvinnliga politiker som protesterade mot sexuella trakasserier i maktens korridorer.
Ylva Johansson, som är chef över arbetsmarknadsdepartementet, säger att det finns problem också i regeringskansliet.

– Det finns problem även i regeringskansliet, så det här är något man måste arbeta med på alla arbetsplatser, också vår.