Föräldraskap

Extra närhet genom bära babydans

6:44 min

Nyblivna föräldrar prövar på dans med barn i sjal och sele för att  stärka anknytningen.

Danslokalen på Körfältet är fylld av unga mammor som bär sina små barn i bärsele eller sjal. Joller och glada illtjut hörs från de yngsta deltagarna samtidigt som mammorna svettas desto mer i uppvärmningen inför dagens danslektion.

Moa Öberg tittar ömt på sin pigga son Arvid som är sex månader som förnöjt svänger med i rytmerna från sin bärsele på mammas mage. Moa berättar att hon längtat efter att de två får göra någonting tillsammans.

Sju månader unga Tuva ligger på rygg och sprattlar med benen samtidigt som mamma Åsa Ögren spänner kroppen och gör plankan som uppvärmning med huvudet tätt intill flickebarnet. Åsa ser fram emot att få lära sig dansa med Tuva tätt intill kroppen.

 – Att bära och vara så nära sitt barn, är det bästa som finns, tycker mamman Åsa Pettersson. 

Barn är gjorda för att bäras

Att kunna dansa med barnet på kroppen och göra det under kontrollerade  former kräver att man har en ergonomisk sele eller sjal, att man vinklar bäckenet på rätt sätt, har rätt böjning på ryggen på barnet och gott stöd på nacken. 

– Barn är gjorda för att bäras, de vill vara nära oss för där finns det trygghet och det stärker anknytningen, berättar Camilla Olofsson från studieförbundet NBV som arrangerar bära-baby-dans i samarbete med en danslärare som är nyutbildad i barnbärandets ergonomi och säkerhet.