P1-MORGON TORSDAG 23 NOVEMBER

Elever mot sexuella trakasserier

12 min

Med uppropet #tystiklassen vittnar 1 700 elever i grundskolan och gymnasiet om sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Hör en av initiativtagarna 17-åriga Disa Horner berätta om situationen i skolan. Hör också Anna-Karin Hildingson Bokvist utredningschef på BO, som anser att det behövs hårdare tag mot sexuella trakasserier i skolan samt Gustav Fridolin, utbildningsminister.

– Vi har fått in hundratals berättelser, tyvärr. Det är allt från klasskompisar som tafsat till till lärare som fällt opassande kommentarer om tjejers kroppar eller tafsat, säger Disa Horner som går i gymnasiet i Växjö och varit med och samlat in vittnesmålen

– Det är väldigt brett, men det visar också på det som vi redan visste, att det här föregår på alla plan, också inom skolan, fortsätter Disa Horner.

Hon menar att den stora uppmärksamheten som kommit av uppropet #metoo är positiv, men att grunden till problemet ibland har missats i diskussionen.

– Det är ett strukturellt problem och vi menar att det börjar väldigt tidigt. Det börjar i skolan och det är därför vi måste prata om det på skolans nivå. Det är där vi har en chans att sätta in åtgärder och stoppa vissa attityder och beteende tidigt, säger Disa Horner.

Barnombudsmannen har nyligen föreslagit att utredningarna av sexuella trakasserier i skolan ska flytta från Diskrimineringsombudsmannen till Skolinspektionen, som har större möjlighet att sätta in åtgärder, som viten och förelägganden.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tycker att förslaget är bra.

– Det är en extremt konstig och dålig lucka i lagen som innebär att den som utsetts för sexuella trakasserier i praktiken inte får samma stöd av staten. Och staten har inte samma möjlighet att använda sig av böter mot en huvudman, för att tvinga fram åtgärder, säger Gustav Fridolin.