Världsfacket vill ha konvention mot sexuella trakasserier

2:05 min

Den Internationella fackliga samorganisationen, ITUC, jobbar för att en internationell konvention mot sexuella trakasserier på arbetet ska bli verklighet.

– De framsteg kvinnor har gjort har nått en nivå där de har stannat av. Det gäller såväl målet om jämlika löner som möjligheter i arbetslivet. Men allra mest skrämmande är att våldet mot kvinnor ökar, säger Sharan Burrow, den australiska ordföranden i ITUC.

– Det är sexuella trakasserier, fysiska attacker, diskriminering, stalking. Man behöver bara titta på kampanjen #metoo, för att förstå att de två platser som är farligast för kvinnor är arbetsplatsen och hemmet, fortsätter hon.

Den Internationella fackliga samorganisationen ITUC är världens största fackliga organisation och Sharan Burrow befinner sig i Paris för att ge skjuts åt en kampanj mot sexuella trakasserier på arbetet.

Årets globala studie från ITUC visar att en fjärdedel av alla anställda i världen är rädda att förlora sina jobb. Samtidigt har 35 procent av världens kvinnor utsatts för sexuella trakasserier eller våld på sina arbeten.

Värst utsatta är de i servicesektorn samt hembiträden. Vid sidan av kvinnor är migrantarbetare och hbtqi-personer särskilt utsatta.

I Europa uppger mellan 40 och 50 procent av kvinnorna att de upplevt sexuella trakasserier på arbetet. Många är rädda att förlora sina jobb om de anmäler det de varit med om.

Sharan Burrow menar att våldet delvis beror på ett förändrat samhällsklimat, där demokratiska värden börjat brytas ner. När till exempel den amerikanske presidenten Donald Trump pratar om kvinnor på ett nedvärderande sätt, så inspirerar han andra att göra samma sak.

Den Internationella fackliga samorganisationen ITUC jobbar nu för att en internationell konvention mot sexuella trakasserier på arbetet ska bli verklighet. Men det är ett långsiktigt arbete.

– Det kommer bli svårt att få alla länder att skriva under, säger Sharan Burrow.