Pressen ökar på socialdemokraterna i Tyskland

1:56 min

I dag ska Tysklands förbundspresident ta emot socialdemokraternas ledare för att diskutera möjliga vägar ut ur regeringskrisen.

SPD-ledaren Martin Schulz har hållit fast vid att partiet inte tänker ingå i en stor koalition med kristdemokraterna. Men kritiken mot beslutet växer, också inom de egna leden.

– Förbundspresidenten har uppmanat alla att tala med varandra och det tycker jag att man ska göra, säger Johannes Kahrs, företrädare för en mer högerorienterad flygel inom socialdemokratin.

Han hör till en växande skara inom partiet som anser att beslutet att inte regera med kristdemokraterna måste omprövas.

I måndags bekräftade partiledaren Martin Schulz efter partistyrelsens möte att SPD inte står till förfogande för en stor koalition efter att kristdemokraternas försök att bilda regering med liberalerna och de gröna misslyckades.

Men inom partiet och särskilt från socialdemokraternas partigrupp i förbundsdagen hörs allt fler som tycker att SPD inte ska dra sig undan ansvaret.

En splittring visar sig allt tydligare mellan dem som är oroliga för att partiet vid ett nyval ska ta ännu mer skada och att samma låsta läge ska uppstå igen och dem som håller fast vid att socialdemokraterna efter sitt historiskt dåliga valresultat i september måste gå i opposition och samla krafterna.

På torsdagseftermiddagen ska Martin Schulz träffa förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, som nu har initiativet och samtalar med alla partier om regeringsbildningen. Han har redan uppmanat alla att ta sitt ansvar och se bortom de egna parti-intressena.

Inför mötet i presidentresidenset slottet Bellevue är spänningen stor om den tidigare utrikesministern Steinmeier i sitt nya partineutrala ämbete ska förmå sina gamla partikamrater att tänka om och gå med på ännu stor koalition med Angela Merkels kristdemokrater så att Tyskland två månader efter valet har en ny regering i utsikt eller om ett nyval är oundvikligt.