
Gör din egen sushi
Att göra egen sushi är faktiskt lättare än många tror. Vår matinspiratör Christina ger tips på flera varianter.
500 g sushiris
mirin
risvinäger
5 st noriark
Tillaga riset enligt anvisningar på paketet. Häll sedan i en stor skål så att det får svalna ordentligt innan du börjar. Smaka av riset med mirin och risvinäger
Skär ingredienser nedan i tunna stavar.
För att rulla makirullar:
En bambumatta är bra att ha. Lägg ett algark med blanka sidan ned på bambumattan. Fyll arken med ett tunt lager ris, spara en remsa utan ris på kanten längst bort från dig. Lägg en rad fyllning längs kortänden närmast dig. Rulla med hjälp av bambumattan ihop rullen, tryck ihop ordentligt så att rullen blir lagom hårt packad. När du kommer till slutet, fukta algarkskanten utan ris med lite vatten och rulla sedan ihop rullen helt. Skär med vass kniv i lagom stora bitar.
Exempel på vad som är gott att ha i makirullar:
lax (superfärsk, gärna salmalax)
avokado
gurka
morot
sesamfrön
tonfiskröra
Mixa tonfisk på burk tillsammans med en skvätt grädde till en slät smet. Smaka av med lite ajvar relish och salt.
Som variation till rullarna kan man göra risbollar, dutta på lite wasabi och lägga något lämpligt ovanpå (exempelvis en tunn skiva lax elller en bit avokado) . För att det ska bli extra fint (eller kanske hålla ihop särskilt bra) kan man klippa ett smalt band av noriarket och vira runt.
Goda tillbehör:
inlagd ingefära
wasabi
japansk soya
Det allra roligaste med att göra egen sushi är att man får göra precis som man vill. Ju mer fantasifullt desto bättre.