Kulturministern undersöker om det går att dra tillbaka medalj efter sextrakasserianklagelser

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) undersöker om den utmärkelse som delats ut till den övergreppsanklagade kulturprofilen kan dras tillbaka.

Att han fått en utmärkelse som ytterligare stärkt hans status är "ytterst obehagligt", anser hon.

 

I ett inlägg på Instagram skriver Bah Kuhnke att hon i TV4:s "Malou efter tio" fått frågan om huruvida den utmärkelse som mannen tilldelades för sina insatser 2015 kan dras tillbaka.

 

"Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser", skriver hon.

 

I går vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de trakasserats av mannen, som driver en verksamhet som får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Danius vill även avbryta Akademiens samarbete med profilen och stoppa det ekonomiska stödet. Frågan om samarbetet med kulturprofilen behandlas vid Svenska Akademiens ordinarie möte i dag.

 

Även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har tidigare sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren.