Förundersökning mot SD-politiker om sexbrott läggs ner

1:14 min

Förundersökningen mot den SD-politiker som anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagspolitikern Hanna Wigh läggs ner. Förundersökningen gällde bland annat misstänkt våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.

– Det finns inte möjlighet för mig att fortsätta förundersökningen. Vi har vidtagit förhör med de inblandade parterna och vi har också haft förhör med andra personer som haft uppgifter att lämna, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

– När jag sammanväger detta så är det så att ord står mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning i form av stödbevisning som kan klargöra det som har hänt. Jag kan inte driva det vidare, ord står mot ord, säger Sterup.

Hanna Wigh har tidigare hoppat av partiet. Enligt henne själv är anledningen att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler av en dåvarande partikamrat.

Den anmälda SD-politikern tog time out och lämnade riksdagskansliet i samband med anklagelserna. Men han har förnekat brott.

– Även om det här utfallet var väntat givet underlaget som fanns, så har det ändå varit känslomässigt väldigt påfrestande för den här friade mannen, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

– Först kommer han att få landa lite grand i det här, men så småningom räknar jag med att han kommer att återinträda i tjänst, säger Vinge.